Надія Савченко може померти найближчими днями – правозахисниця Масюк

Надія Савченко може померти найближчими днями – правозахисниця Масюк

27 Лютого 2015
2832

Надія Савченко може померти найближчими днями – правозахисниця Масюк

2832
Надія Савченко може померти найближчими днями – правозахисниця Масюк
Надія Савченко може померти найближчими днями – правозахисниця Масюк

Член Ради з прав людини при президентові Росії, відома правозахиснця Олена Масюк закликала колег просити про зміну запобіжного заходу депутату Верховної Ради України Надії Савченко на домашній арешт. Про це пише «Радіо Свобода».

 

«У разі смерті Надії Савченко в російській в'язниці, в Україні вона буде національним героєм, її ім'ям назвуть загін добровольців, військовий літак і ще площу в Києві, а Росія отримає черговий список санкцій. Є список Магнітського, буде ще й список Савченко», - наголошує Олена Масюк у зверненні на сайті Ради з прав людини.

 

«Перш ніж ви, шановні колеги, вирішите опонувати мені з тієї причини, що, можливо, ви вважаєте Савченко злочинницею і вбивцею, і будете стверджувати, що суд у всьому розбереться, згадайте мої слова: Надія Савченко може померти найближчими днями», - додала російська правозахисниця.

 

У четвер, 26 лютого, Олена Масюк відвідала Надію Савченко у в'язниці «Матроська тиша» в Москві. За її словами, стан здоров'я заарештованої за останні дні різко погіршився. Надія Савченко голодує вже 77 днів, 15 днів вона відмовляється від ін'єкцій глюкози. За заявами часника громадської спостережної комісії Валерія Борщова, у Надії Савченко порушена робота деяких органів.

 

Водночас Надія Савченко  відповіла відмовою на звернення лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, який закликав її припинити голодування, повідомляє «Радіо Свобода».

 

«Шановний Мустафо, свого часу Ви зробили подвиг для свого народу, голодувавши у в'язниці 303 дні! Якби не Ваш вчинок, можливо, Ваш народ ніколи б не зміг повернутися на свою землю. У мене є гідний приклад - це Ви! Я ще не так довго голодую, але витримаю стільки, скільки буде потрібно, щоб і мій народ мав право бути українцями на Українській Землі, жити правдиво, чесно і по совісті, самим вирішувати свою долю!», - мовиться у листі Надії Савченко Мустафі Джемілєву, опублікованому на сторінці уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу у Facebook.

 

24 лютого Мустафа Джемілєв звернувся до Надії Савченко з проханням припинити голодування. «Надю, доню, вже немає сенсу продовжувати голодування. Росія не та країна, де є гуманні принципи. Ми в Україні тебе обов'язково врятуємо, але іншими способами», - зазначив Джемілєв.

 

Нагадаємо, у ЄС вимагають негайного звільнення української льотчиці Надії Савченко, а в США глибоко занепокоєні рішенням суду РФ продовжити утримання під вартою льотчиці до 13 травня.

 

Президент Українського католицького університету, владика Борис Гудзяк повідомив, що незаконно утримувана в російському СІЗО Надія Савченко отримає премію за моральне лідерство «Світло Справедливості».

 

19 лютого стало відомо, що  Надія Савченко просить Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) виступити гарантом її обстеження незалежним консиліумом лікарів. У своєму листі, переданому адвокатом Миколою Полозовим, льотчиця наголошує, що забороняє піддавати її примусовому голодуванню, оскільки вважає, що у випадку невдалої реабілітації представники Росії захочуть приховати свої злодіяння.

 

20 лютого українську льотчицю оглянули російські лікарі. Вони визначили її стан здоров'я як задовільний, але закликали припинити голодування.

 

Надія Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, її перевезли до Росії, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів. Також у Росії льотчицю звинуватили в незаконному перетині кордону.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2832
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду