Російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні

Російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні

27 Лютого 2015
2620

Російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні

2620
Російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні
Російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов отримав політичний притулок в Україні

Російському журналісту Дмитру Шипілову, який провів три місяці у російському СІЗО за начебто образливі вислови в Livejournal на адресу губернатора Кемеровської області Амана Тулеєва, надали політичний притулок в Україні. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на самого переслідуваного у Росії блогера.

 

Російський опозиційний блогер попросив політичного притулку в Україні, позаяк йому загрожує ще одне ув'язнення у РФ за його політичні переконання.

 

Дмитро Шипілов родом з російського міста Кемерово, працював співробітником видання «Новый Кузбасс». У 2012 році суд засудив його до 11 місяців виправних робіт за публікації у своєму блозі, які були визнані образливими по відношенню до губернатора Кемеровської області Амана Тулеєва та начальника обласного департаменту культури і національної політики Лариси Зауервайн.

 

Журналіст своєї провини не визнав і поїхав до Москви. 10 вересня 2014 він був затриманий поліцейськими у підмосковному місті Щолкові. Цього ж дня у «Новом Кузбассе» було опубліковано інтерв'ю Дмитра Шипілова з організатором «Маршу за федералізацію Сибіру», художником Артемом Лоскутовим. Раніше проти журналіста було порушено ще одну кримінальну справу, знову через начебто «образи» Амана Тулеєва.

 

Через те, що Дмитро Шипілов ухилився від виправних робіт, кемеровський суд змінив йому покарання на три місяці позбавлення волі у колонії-поселенні. Після затримання у Підмосков'ї журналіста етапували у Кемерово. Він вийшов на свободу 29 грудня 2014 року, повністю відбувши термін покарання.

 

Наприкінці лютого 2015 року Дмитро Шипілов виїхав до Білорусі, пройшов прикордонний контроль на пропускному пункті «Нова Гута» у Гомельській області, перетнув нейтральну смугу і на українському КПП «Нові Яриловичі» (Чернігівська область) звернувся до українських прикордонників з проханням про надання політичного притулку.

 

Нагадаємо, 25 лютого Держприкордонслужба України відмовилася впустити на територію України блогера Дмитра Шипілова, повідомив «Новий регіон», з яким співпрацює журналіст.  Наступного дня стало відомо, що прикордонна України поставила умову, щоби Дмитра Шипілова на білоруському кордоні  зустрів громадянин України. Після повідомлення головного редактора «Нового регіону» про це у Facebook таку людину знайшли і умову на пункті пропуску «Нова Гута», що на Гомельщині (Білорусь), було виконано.

 

Станом на 14.00 26-го лютого російський опозиційний блогер Дмитро Шипілов, якого напередодні українські прикордонники не пропустили на територію України, перебував на території Україні, де звернувся з проханням про політичний притулок.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2620
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду