В ЄС вимагають звільнення Надії Савченко – їй присудили премію «Світло Справедливості»

В ЄС вимагають звільнення Надії Савченко – їй присудили премію «Світло Справедливості»

26 Лютого 2015
3316

В ЄС вимагають звільнення Надії Савченко – їй присудили премію «Світло Справедливості»

3316
В ЄС вимагають звільнення Надії Савченко – їй присудили премію «Світло Справедливості»
В ЄС вимагають звільнення Надії Савченко – їй присудили премію «Світло Справедливості»

У ЄС вимагають негайного звільнення української льотчиці Надії Савченко та покладають на російське керівництво відповідальність за її здоров'я. Про це йдеться у поширеній у четвер, 26 лютого, заяві речника Європейської служби зовнішньої діяльності, повідомляє «Укрінформ».

 

«Відмова московського суду в оскарженні досудового утримання української військової льотчиці Надії Савченко спричинить тяжкі наслідки, адже вона вже 75 днів голодує, протестуючи проти незаконного викрадення в Україні та переміщення до Росії. РФ несе відповідальність за її дуже нестабільний стан здоров'я. ЄС закликає російську владу негайно звільнити пані Савченко за гуманітарними мотивами», - наголошується у заяві.

 

У ЄС нагадали, що звільнення Надії Савченко є частиною комплексу заходів із імплементації мінських домовленостей, де взяті зобов'язання із звільнення усіх затриманих осіб і заручників.

 

Сьогодні, 26 лютого, президент Українського католицького університету, владика Борис Гудзяк повідомив, що незаконно утримувана в російському СІЗО Надія Савченко отримає премію за моральне лідерство «Світло Справедливості». «Позавчора було прийнято рішення про те, що цього року премію "Світло Справедливості" отримає українська льотчиця Надія Савченко», - сказав владика Гудзяк.

 

Він нагадав, що цю нагороду заснувала дочка канадського емігранта Анастасія Шкільник на честь свого батька Михайла Шкiльника (1891 - 1972). Нею відзначають особливих людей за їхню здатність запалити світло справедливості у темних закутках людської душі. Премії вже удостоєні письменник і колишній дисидент Євген Сверстюк, один із провідників кримськотатарського національного руху, учасник дисидентського руху  Мустафа Джемілєв  та активістка з Луганщини Лариса Заливна. Надія Савченко - четвертий лауреат цієї премії.

 

Владика Гудзяк висловив сподівання, що вона зможе отримати нагороду особисто у Києві 22 квітня. «Цією нагородою ми хочемо заохотити інших бути мужніми і відважними - такими як Надія», - сказав він.

 

Нагадаємо, 25 лютого у Московському міському суді було завершено розгляд скарги адвокатів Надії Савченко, які оскаржували рішення Басманного суду щодо продовження її утримання під вартою. У задоволенні їхньої скарки Москміськсуд відмовив. 10 лютого Басманний суд Москви продовжив термін арешту Надії Савченко до 13 травня.

 

Водночас адвокат українки Микола Полозов припускає, що Слідчий комітет Росії готує для Надії Савченко нове обвинувачення. «Схоже, СК готує Надії нове звинувачення - застосування заборонених засобів і методів ведення війни», - написав пан Полозов у своєму Twitter. На доказ своїх слів захисник опублікував фотографію постанови про з'єднання кримінальних справ від 16 січня 2015 року. «Я вказав про фабрикацію звинувачення. У постанові про з'єднання кримінальних справ виникло нове звинувачення за частиною1 статті 356 КК», - зазначив інший адвокат льотчиці Марк Фейгін.

 

Стаття 356 передбачає покарання позбавленням волі на 20 років за застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

 

19 лютого стало відомо, що  Надія Савченко просить Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) виступити гарантом її обстеження незалежним консиліумом лікарів. У своєму листі, переданому адвокатом Миколою Полозовим, льотчиця наголошує, що забороняє піддавати її примусовому голодуванню, оскільки вважає, що у випадку невдалої реабілітації представники Росії захочуть приховати свої злодіяння.

 

20 лютого українську льотчицю оглянули російські лікарі. Вони визначили її стан здоров'я як задовільний, але закликали припинити голодування.

 

Надія Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, а потім її перевезли до Росії, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів. Також у Росії льотчицю звинуватили в незаконному перетині кордону.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3316
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду