Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця

Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця

26 Лютого 2015
2986

Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця

2986
Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця
Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця

Держприкордонслужба України відмовилася пустити в країну російського блогера і журналіста Дмитра Шипілова. Про це з посиланням на пана Шипілова повідомляє видання «Новий регіон».

 

Блогер просив політичного притулку в Україні позаяк йому загрожує ув'язнення у РФ за політичні переконання. Проти нього порушено кримінальну справу через записи в Livejournal, що викликали невдоволення губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва.

 

Як розповів блогер, остерігаючись проблем із перетином російсько-українського кордону, він вирішив дістатися України через Білорусь. Пан Шипілов вирушив з Мінська, де сів на автобус, плануючи таким чином потрапити до України. Білоруські прикордонники на посту «Нова Гута» в Гомельській області претензій до блогера не мали, але їхні українські колеги на посту «Нові Яриловичі» Чернігівської області відмовили блогеру у в'їзді.

 

«Українські прикордонники відмовилися прийняти у мене заяву про прохання надати політичний притулок і буквально виштовхали на нейтральну зону», - розповів Дмитро Шипілов виданню. Нині він перебуває нейтральній зоні.

 

Як зазначає «Новий регіон», у квітні 2012 року Дмитро Шипілов, який мешкав у Юрзі (Кемеровська область, Росія), був засуджений до 11 місяців виправних робіт за статтею 319 КК (образа представника влади). Таке рішення виніс суд щодо публікації в Livejournal двох постів, що викликали невдоволення кемеровського губернатора Амана Тулєєва. Сам блогер своєї провини не визнав.

 

Невдовзі після вироку Дмитро Шипілов поїхав до Підмосков'я та почав працювати у виданні «Новий регіон», також він продовжив співпрацю з сайтом «Новий Кузбас (Юрга).

 

10 вересня 2014 оперативники з Кемеровської області затримали пана Шипілова під Москвою. Як з'ясувалося, блогеру замінили покарання із виконавчих робіт на три місяці та 20 днів перебування у колонії, після чого він був оголошений у федеральний розшук. Після цього Дмитра Шипілова етапували до Кемеровської області та помістили в СІЗО в обласному центрі.

 

Тим часом з'ясувалося, що в січні 2013 року проти блогера було порушено ще одну кримінальну справу - за ще один запис у Livejournal із критикою Амана Тулєєва. У листопаді 2014-го, після доставки до Кемерова, блогера допитали у цій справі. Від надання показань він відмовився.

 

29 грудня 2014 року пана Шипілова звільнили з СІЗО після закінчення присудженого терміну ув'язнення. Тим часом розслідування нової справи проти нього продовжилося.

 

Нагадаємо, раніше російські журналісти неодноразово просили політичного притулку в інших каїнах. Так, у листопаді 2014 року кореспондент петербурзького телеканалу «100 ТВ» Артур Ахметгалієв просив політичного притулку в Німеччині. Проблеми у нього почалися після оприлюднення сюжету про антипремію «Золота клізма», серед лауреатів якої був президент Росії Володимир Путін, відзначений за «покровительство» гомофобії в країні. У своїх репортажах Артур Ахметгалієв регулярно порушував проблему порушення прав ЛГБТ-спільноти в Росії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2986
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду