Директор «Жовтня» і правозахисники вимагають дорозслідування підпалу кінотеатру

Директор «Жовтня» і правозахисники вимагають дорозслідування підпалу кінотеатру

23 Лютого 2015
3383

Директор «Жовтня» і правозахисники вимагають дорозслідування підпалу кінотеатру

3383
Директор «Жовтня» і правозахисники вимагають дорозслідування підпалу кінотеатру
Директор «Жовтня» і правозахисники вимагають дорозслідування підпалу кінотеатру

Директор ТОВ «Кіноман» Людмила Горделадзе, активісти та правозахисники наполягають на необхідності дорозслідування кримінального провадження за фактом підпалу в жовтні 2014 року кінотеатру «Жовтень».  Про це пані Горделадзе заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН, передає інформагентство.

 

Вона нагадала, що 24 лютого в Голосіївському районному суді Києва відбудеться засідання з розгляду виробництва проти двох осіб, яких звинувачують у підпалі кінотеатру. Їхні дії кваліфіковані за статтею «Хуліганство» Кримінального кодексу.

 

За її словами, в обвинувальному акті йдеться лише про зрив сеансу в залі кінотеатру через їхні навмисні дії і не більше.

 

«При цьому, всупереч наявним у слідства висновками судових експертиз, старший прокурор прокуратури Подільського району 19 січня виніс постанову про виділення матеріалів в окреме провадження, відповідно з чим у Реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинення невстановленими службовими особами ТОВ "Кіноман" і Подільської пожежної частини кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 статті 367 (службова недбалість) ККУ». Йдеться про те, що відповідальні за пожежну безпеку в кінотеатрі і пожежники неналежно виконували свої службові обов'язки, у зв'язку з чим настали тяжкі наслідки, а саме - пожежа в кінотеатрі і знищення майна як державного, так і ТОВ "Кіноман"», - поінформувала Людмила Горделадзе.

 

Вона заявила, що розслідування підпалу кінотеатру в повній мірі не проводилося, а в даний час паліям намагаються допомогти уникнути покарання і перекладають вину на інших.

 

Претензії з приводу ефективності розслідування підпалу кінотеатру висловили також громадські активісти, ініціатори руху «Врятуй «Жовтень»». За словами координатора руху Сергія Щелкунова, після того, як провадження було перекваліфіковано в «хуліганство», громадські активісти спробували самі розібратися в тому, що трапилося. За словами пана Щелкунова, було встановлено, що обидва підозрювані у підпалі мають стосунок до праворадикального руху. При цьому він нагадав про повідомлення в соцмережах про те, що кіносеанс був зірваний навмисне через тематику, якій він присвячувався, а, отже, був названий мотив, за яким вчинено протиправну дію.

 

Сергій Щелкунов не виключив, що за паліями може стояти радикальна організація, яка і надала необхідні для підпалу кошти. На думку активіста, у такому випадку слід карати не тільки виконавців, але й ідеологів, адже безкарність може призвести до того, що згодом «жертвою» цієї радикальної організації може стати хто завгодно, хто їм не сподобається.

 

Своєю чергою директор зі стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало зазначив, що європейське співтовариство і Європейський суд з прав людини вимагають у випадках, коли є ознаки вчинення злочину на ґрунті ненависті, упередженості, а в даному випадку в соцмережах було повідомлення про зрив показу фільму про ЛГБТ-спільноту, то і підпал «Жовтня» повинен бути більш ретельно розслідуваний, враховуючи саме ці мотиви.

 

За його словами, правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини мають намір завтра вступити в справу і спробувати переконати прокуратуру у необхідності почати розслідування підпалу «Жовтня» як злочину на ґрунті ненависті.

 

Адвокат Олександр Ружицький повідомив, що підготовлено клопотання про зміну обвинувачення, і готується нова заява про скоєння злочину з вимогою проводити розслідування підпалу кінотеатру, враховуючи мотиви.

 

«Ми підготували клопотання в прокуратуру, оскільки ст. 338 Кримінального процесуального кодексу передбачено, що прокурор має право на стадії судового розгляду змінити обвинувачення. А ст. 339 КПКУ передбачено, що має право висунути нове звинувачення. Це механізм, який передбачений процесуальним законом, щоб розслідувати справи належним чином. Ми також готуємо чергову заяву про злочин. І це вже буде злочин за статтею 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії - УНІАН) і, можливо, іншими статтями, де будемо змушувати міліцію і прокуратуру розслідувати старанно та ефективно мотив ненависті як мотив цього злочину», - заявив він.

 

«Тому головний меседж - потрібно дорозслідувати цю справу: чи був там замовник, організатор, були інші важелі. Цього, на жаль, ні слідство, ні прокуратура у цій справі, яку винесено на суд, не кажуть», - резюмувала Людмила Горделадзе.

 

Нагадаємо, 28 січня стало відомо, що прокуратурою Подільського району міста Києва затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо двох студентів 20-ти та 24-х років, яких звинувачують у підпалі   під час кіносеансу столичного кінотеатру «Жовтень».

 

Будівля кінотеатру «Жовтень» згоріла внаслідок підпалу в ніч з 29 на 30 жовтня 2014 року. Кінотеатр зазнав серйозних руйнувань - збитки від пожежі орієнтовно становлять 7 млн грн.

 

13 листопада минулого року Київська міська рада ухвалила рішення передати цілісний майновий комплекс кінотеатру «Жовтень» в оренду ТОВ «Кіноман», яке раніше забезпечувало діяльність кінотеатру, до 1 квітня 2020 року.

 

У січні Київський міський голова Віталій Кличко підписав розпорядження Київської міської держадміністрації про реконструкцію будівлі кінотеатру «Жовтень».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду