НСЖУ стурбована позаплановими перевірками телеканалів - Томіленко

НСЖУ стурбована позаплановими перевірками телеканалів - Томіленко

23 Лютого 2015
2716

НСЖУ стурбована позаплановими перевірками телеканалів - Томіленко

2716
НСЖУ стурбована позаплановими перевірками телеканалів - Томіленко
НСЖУ стурбована позаплановими перевірками телеканалів - Томіленко

Перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко заявляє, що Спілка журналістів стурбована позаплановими перевірками телеканалів в Україні і планами Кабінету міністрів їх узаконити. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню «Українські новини».

 

«НСЖУ стурбований цими перевірками. Ми завжди виступаємо проти будь-яких позапланових перевірок ЗМІ, і завжди ми їх розглядаємо як варіант втручання в роботу медіа. Позапланові перевірки завжди впливають на роботу редакцій, відволікають ЗМІ від нормального функціонування», - сказав Сергій Томіленко.

 

За його словами, він розуміє, що державні регулюючі органи шукають важелі для здійснення своєї діяльності. Але позапланові перевірки, які здійснює Нацрада, не проходять , на його думку, достатнього обговорення з громадськістю, тому її не рішення викликають у медіа-спільноти багато питань.

 

«Створюється враження, що ці перевірки можуть використовуватися для зведення якихось рахунків, для тиску. І що ці перевірки можуть переслідувати мету далеку від задекларованих. У нас викликають занепокоєння різні підходи до різних ЗМІ по одних і тих самих порушеннях. Коли на одні дії є різні рішення і різні покарання, це викликає більше питань», - зазначив пан Томіленко.

 

На його погляд, таке покарання як попередження Нацради має бути винятковим, що передбачено за порушення, які є свідомими, грубими. Сергій Томіленко переконаний,  що телеканали, мовники показують готовність до компромісів, але ця готовність не вітається з боку Нацради.

 

«Для НСЖУ ключовим питанням є, щоб контрольні важелі не застосовувалися вибірково і щоб будь-який чиновник не мав можливості впливати на мас-медіа заради якихось своїх міркувань. Ми і раніше, рік тому, два роки тому, коли приймалися рішення владою Януковича про позапланові перевірки, ми також засуджували такі дії. Це були переслідування опозиції, незалежних медіа. Але так само точно, пройшовши за останніх півтора року через напруженість, ми хочемо, вся медіа-спільнота, щоб рішення влади приймалися прозоро і підтверджували декларації нової влади, такі, як дотримання норм законодавства і відсутність стороннього впливу на редакційну політику», - підкреслив пан Томіленко.

 

Перший секретар НСЖУ заявив, що «зараз складні часи і державні органи шукають шляхи, як припинити агресію з боку Росії».  «Але військова агресія Росії не повинна служити виправданням будь-яких незаконних дій будь-яких контролюючих органів!», - переконаний він.

 

За його словами, важливо, щоб результатом діяльності контролюючих органів не була зупинка мовлення тих чи інших українських каналів. З огляду на це, НСЖУ, за словами Сергія Томіленка, не підтримує ні позапланові перевірки Нацради, ні спроби Кабміну їх легалізувати.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів має намір дозволити Національній раді з питань телебачення і радіомовлення проводити перевірки телеканалів і радіостанцій. Пунктом 8 закону, на який міститься посилання у розпорядженні, перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) протягом січня - червня 2015 року можливі виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2716
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду