Провайдери виступають проти державної підтримки вітчизняних мовників за рахунок інших суб’єктів господарювання

Провайдери виступають проти державної підтримки вітчизняних мовників за рахунок інших суб’єктів господарювання

13 Лютого 2015
3770

Провайдери виступають проти державної підтримки вітчизняних мовників за рахунок інших суб’єктів господарювання

3770
Провайдери виступають проти державної підтримки вітчизняних мовників за рахунок інших суб’єктів господарювання
Провайдери виступають проти державної підтримки вітчизняних мовників за рахунок інших суб’єктів господарювання

Державна підтримка вітчизняних мовників не повинна відбуватися за рахунок дискримінації інших суб'єктів господарювання у сфері телерадіомовлення. Наслідками такого підходу може бути обмеження конкуренції, погіршення якості програмних послуг та обмеження свободи слова. Таку думку висловили професійні об'єднання провайдерів*, коментуючи прийняття Верховною Радою за основу в першому читанні законопроекту № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)».

 

Нагадаємо, що з метою державної підтримки вітчизняних мовників законопроект пропонує обмежити трансляцію (ретрансляцію) реклами в програмах мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення та заборонити трансляцію або ретрансляцію реклами в програмах мовників усіх інших країн. Також законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції (так званий «список адаптованих каналів»).

 

Один з авторів законопроекту, народний депутат Олена Кондратюк, обґрунтовуючи необхідність прийняття проекту сказала, що «вітчизняні телекомпанії не можуть конкурувати з іноземними телекомпаніями як у частині боротьби за телеглядача (шляхом продукування якісного телевізійного продукту), так і в частині боротьби за рекламодавця».

 

На думку асоціацій провайдерів, аргументи щодо труднощів конкуренції вітчизняних мовників за рекламодавця, виглядають сумнівними. За їхніми даними, основні кошти рекламного телевізійного ринку отримує 41 телеканал, серед яких всього два іноземних мовника - Discovery та TLC, які є аутсайдерами рейтингів у порівнянні з більшістю українських телеканалів. «Усі інші іноземні мовники взагалі нічого не отримують від українського ринкового "пирога"», - стверджують провайдери.

 

Директор «Телекомунікаційної палати України» Костянтин Грицак вважає, що від прийняття законопроекту можуть постраждати глядачі, які замість реклами на іноземних телеканалах будуть бачити «чорні вікна». «Проект закону є недружнім до глядача, та не враховує його інтереси», - стверджує він.

 

«Ми підтримуємо протекціонізм держави щодо вітчизняного телевиробника, але шлях, яким це зроблено, на наш погляд, є хибним. Під обмеження можуть потрапити європейські або американські телеканали, такі як CNN, що буде шкодити іміджу держави», - вважає віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту Наталія Клітна.

 

Директор Спілки операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області Станіслав Ясиневич повідомив, що профільні асоціації домовилися направити листи до народних депутатів України з проханням не підтримувати законопроект № 1455 у запропонованій редакції.

 

Нагадаємо, 3 лютого Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)». За проголосували 252 народні депутати.

 

* Асоціація «Укртелемережа», «Телекомунікаційна палата України», Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК), Спілка кабельного телебачення України (СКТУ), Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області (СОТ).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3770
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду