Комітет свободи слова хоче поговорити з СБУ і ГПУ щодо арешту Руслана Коцаби

Комітет свободи слова хоче поговорити з СБУ і ГПУ щодо арешту Руслана Коцаби

11 Лютого 2015
4706

Комітет свободи слова хоче поговорити з СБУ і ГПУ щодо арешту Руслана Коцаби

4706
Комітет свободи слова хоче поговорити з СБУ і ГПУ щодо арешту Руслана Коцаби
Комітет свободи слова хоче поговорити з СБУ і ГПУ щодо арешту Руслана Коцаби

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив запросити представників СБУ і Генпрокуратури, щоб вони дали роз'яснення з приводу арешту івано-франківського блогера і громадського активіста  Руслана Коцаби. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 11 лютого одноголосно. У засіданні взяли участь всі члени Комітету.

 

Член Комітету Юрій Павленко, який був ініціатором розгляду цього питання на засіданні, запропонував звернутися до ГПУ з приводу адекватності запобіжного заходу, який визначив суд. Його колега по Комітету Олександр Абдуллін зауважив, що це буде некоректно, оскільки не ГПУ визначало запобіжний захід, а суд.

 

Члени Комітету, заслухавши представників медійних громадських організацій, вирішили поки що не виступати з публічною заявою щодо арешту Руслана Коцаби, щоб це не було розцінено судом як тиск.

 

«Нам потрібно вивчити це питання, можливо представники СБУ і ГПУ погодяться на закриту зустріч, після якої ми зможемо ухвалити рішення», - зазначила голова Комітету Вікторія Сюмар.

 

Як писала «Детектор медіа», івано-франківського блогера й активіста Руслана Коцабу звинуватили у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (частина 1 статті 111 та частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України). Уночі 8 лютого стало відомо про затримання блогера на 36 годин до засідання суду, а сам суд відбувся того ж дня. Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу.

 

8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду блогера було арештовано на 60 діб. В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих ЛНР та ДНР, аби продовжити свою діяльність.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби.

 

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала «переслідуванням за політичними мотивами» арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду