Апеляційний суд Києва залучить експертів для визначення рівня секретності документів у справі Пукача

Апеляційний суд Києва залучить експертів для визначення рівня секретності документів у справі Пукача

9 Лютого 2015
4760

Апеляційний суд Києва залучить експертів для визначення рівня секретності документів у справі Пукача

4760
Апеляційний суд Києва залучить експертів для визначення рівня секретності документів у справі Пукача
Апеляційний суд Києва залучить експертів для визначення рівня секретності документів у справі Пукача

Апеляційний суд Києва, який розглядає скаргу на вирок екс-генерала МВС Олексія Пукача, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, залучить експертів, щоб визначити можливість технічного призначення процедури проведення експертизи для з'ясування наявності чи відсутності секретних документів у справі. Про це повідомляє УНІАН. 

 

На такий крок суд іде для того, аби вирішити, чи буде режим проведення засідань у цій справі відкритим.

 

Нагадаємо, 6 лютого Апеляційний суд Києва заявив про проведення засідання у відкритому режимі через публічний розголос ситуації навколо цього питання.  17 грудня про необхідність відкритого процесу заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, таку ж думку має й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 5 лютого п'ять народних депутатів від фракції партії «Блок Петра Порошенка» написали колективне депутатське звернення до генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою зробити відкритим цей процес.

 

6 лютого проти відритого режиму засідань виступили адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко та потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський . Зокрема адвокат заявив, що на минулому засіданні колегія вирішила вести засідання в закритому режимі, а зараз грубо порушує закон та інтереси пана Пукача щодо захисту його прав. Представник вдови загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко погодилася щодо необхідності проводити розгляд скарги у відкритому режимі, а також зазначила, що матеріали справи потрібно повернути до Генпрокуратури, щоб експерти визначили, чи містять вони державну таємницю.

 

9 лютого головуючий колегії суддів Апеляційного суду Києва Степан Гладій оголосив про ухвалу щодо залучення експертів. «Колегія суддів вирішила поновити питання призначення експертної комісії і вважає за доцільне викликати експертів в судове засідання. І тоді ми можемо дійти остаточного висновку щодо технічної процедури призначення і проведення експертизи, який порядок організаційний доцільний до цього питання, щоб не було тупикової ситуації. Крім того, ми визначимо, скільки часу на це (експертизу) потрібно. У зв'язку з цим справа відкладається на четвер, 12 лютого на 11.00», - повідомив пан Гладій.

 

Суддя пояснив, що у колегії суддів Апеляційного суду Києва, які розглядають цю справу, немає передбачених законом повноважень розсекретити матеріали цієї кримінальної справи, а відповідно, вони не зможуть оголосити судовий процес відкритим.

 

Нагадаємо, 4 лютого глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ розсекретила всі наявні у неї матеріали справи по обвинуваченню екс-генерала МВС Олексія Пукача. Проте за словами пана Гладія, не зважаючи на заяви силових структур щодо розсекречення матеріалів справи, ніяких документів з цього приводу до колегії суддів не надходило.

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми, оскільки в.о. генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

 

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія  Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду