НМПУ заявляє, що арешт Руслана Коцаби попри неоднозначність його дій створює небезпечний прецедент

НМПУ заявляє, що арешт Руслана Коцаби попри неоднозначність його дій створює небезпечний прецедент

9 Лютого 2015
8998

НМПУ заявляє, що арешт Руслана Коцаби попри неоднозначність його дій створює небезпечний прецедент

8998
НМПУ заявляє, що арешт Руслана Коцаби попри неоднозначність його дій створює небезпечний прецедент
НМПУ заявляє, що арешт Руслана Коцаби попри неоднозначність його дій створює небезпечний прецедент

Незалежна медіапрофспілца України заявляє про стурбованість рішенням суду про утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Про це йдеться  заяві НМПУ.

 

Як відомо, Руслана Коцабу арештовано на 60 за звинуваченням у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України.

 

НМПУ вважає, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію.

 

«Журналістська профспілка усвідомлює, що пан Коцаба дуже часто переступав  межу між професійною діяльністю і політичною активністю. Свідомо чи ні, він  озвучував тези російської пропаганди, які в багатьох випадках базуються на неправдивій інформації. Вільно чи невільно він сприяв створенню потрібної Кремлю картинки, яка має мало спільного з дійсністю. Його заклик ігнорувати мобілізацію до війська  вписується в цілу інформаційну кампанію, яка має явно організований і скоординований характер».

 

В НМПУ вважають, що взяття під варту Руслан Коцаби з формальними ознаками було правомірним: «Частина 5 статті176 Кримінально-процесуального кодексу України передбачає, що   запобіжні заходи у вигляді особистого зобов'язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються за тими статтями, за якими звинувачується Руслан Коцаба. Отож, застосувати іншу норму, ніж взяття під варту було неможливо».

 

Водночас у медіапрофспілці відзначають, що «дії силовиків і суду викликають ряд запитань».

 

«Звернення   Руслана Коцаби через ютуб, його виступи  на ряді російських телеканалів містили заклики проти мобілізації. Їх можна оцінити як участь в певній інформаційній кампанії.  Однак, обгрунтування підозри  у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України не містить у собі доказів, отримання Коцабою завдань на проведення інформаціно-підривної діяльності в Україні, наявність в його діях умислу на завдання шкоди інформаційній безпеці України. Тобто підозра не містить у собі суб'єктивної сторони складу злочину - вини у формі умислу, а відповідно діяння не містить у собі складу злочину за статтею "Державна зрада"», - зазначає НМПУ.

 

Медіапроспілка також звертає увагу, що не були представлені й докази наявності причинно-наслідкового зв'язку між висловлюваннями Коцаби та ухиленням громадян від мобілізації.

 

«Відповідно до ч.1 ст.34 Конституції України  кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Європейський суд з прав людини  у своїх рішеннях щодо порушення державами-відповідачами ст.10 Європейської Конвенції захисту прав та основоположних свобод людини зазначав, що «Свобода вираження поглядів складає одну із найголовніших основ демократичного суспільства і одне із найголовніших умов розвитку суспільства (див. рішення Лінгенс проти Австрії). Із врахуванням п.2 ст.10 Конвенції , вона поширюється не лише на інформацію та ідеї, які сприятливо сприймаються, або вважаються не шкідливими або нейтральними, але й на такі, котрі ображають, шокують або викликають занепокоєння (див.рішення по справі "Бладет Тромсе та Стенсон проти Норвегії")», - нагадує НМПУ.

 

У НМПУ наголошують: попри всю неоднозначність діяльності Русала Коцаби притянення його до кримінальної відповідальності створює  прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади,  буде звинувачено у державній зраді.

 

Медіапрофспілка вважає: або мають бути надані грунтовніші докази вини Руслана Коцаби, або кримінальне провадження за обвинуваченням саме у державній зраді та перешкоджанню законній діяльності Збройних Сил України має бути припинено за відсутністю складу злочину.

 

Нагадаємо, дії правоохоронців щодо Руслана Коцаби член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський назвав «грубими і непрофесійними». «За виступи проти мобілізації не може бути ніяких звинувачень. Тобто, ці речі на сьогоднішній день не є правопорушенням в країні. Це є висловлення своєї думки», - сказав правозахисник.

 

Водночас юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вбачає у відеозверненні Руслана Коцаби порушення статті 114-1 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду