Парламент Республіки Сербської санкціонував цензуру у мережі

Парламент Республіки Сербської санкціонував цензуру у мережі

7 Лютого 2015
2982

Парламент Республіки Сербської санкціонував цензуру у мережі

2982
Парламент Республіки Сербської санкціонував цензуру у мережі
Парламент Республіки Сербської санкціонував цензуру у мережі

Законодавчий орган Республіки Сербської ухвалив зміни до закону про суспільний спокій і порядок, поширивши його чинність на інтернет. Про це повідомив BalkanInsight.

 

Опозиційні партії та міжнародні правозахисні організації розцінили це як атаку на свободу слова.

Домоглася таких нововведень правляча коаліція, очолювана Альянсом незалежних соціал-демократів (SNSD).

За зміни проголосував також, принаймні, один депутат від політичного блоку Domovina («Батьківщина», до складу якого входять представники боснійських і хорватських партій.

 

Депутати від інших опозиційних партій під час обговорення і голосування за а законопроект вийшли з сесійної зали.

Вони, як і представники міжнародних правозахисних організації розцінили рішення парламенту як атаку на свободу слова.

«Відтепер поліція може затримати будь-кого без прокурорського ордера на арешт або тримати йоггои під вартою протягом доби», - висловлює тривогу депутат від опозиційного блоку Драган Чавич (Dragan Čavić).

Інший опозиційний депутат Мирослав Бркало (Miroslav Brckalo) сказав, що ухвалення змін - «доказ того, що режим боїться народу».

Натомість спікер Асамблеї від правлячого блоку Неделько Чубрілович (Nedeljko Čubrilović) стверджує, що новий закон не має на меті обмежувати свободу слова в Інтернеті. Його критика, стверджує він, це наслідок непорозуміння.

За даними місцевих медіа, деякі поправки, ухвалені під час обговорення законопроекту, пом'якшили його первісну версію. Внаслідок цього санкції не застосовуватимуться щодо тих, хто публічно критикує роботу державних органів чи інших державних установ.

Однак це не запобігло критиці з боку місцевих і міжнародних організацій.

 

Делегація Європейського Союзу у Боснії і Герцеговині, до складу якої входить Республіка Сербська, заявила, що деякі формулювання закону надто розпливчасті й лишають «забагато простору для його свавільного здійснення».

 

Організація з безпеки і співробітництва в Європі посіла різкішу позицію. Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович назвала закон «руйнівним для вільного вираження слова та свободи медіа в інтернеті».

«Я розчарована тим, що багатьма місцевими й міжнародними голосами, які висловлювали тривогу, просто знехтували, - заявила вона. - Новий закон торує шлях до правничих обмежень на свободу слова в Інтернеті і на свободу медіа»

 

Включення до його сфери дії соціальних медій створює, за словами Міятович, небезпеку того, що чиновники можуть тлумачити хибно сформульовані терміни як санкції на обмеження вільного потоку інформації та свободи слова.

 

Раніше, відзначає BalkanInsight, ОБСЄ пропонувала Республіці Сербській юридичну допомогу у виробленні закону та у виправленні його недоліків.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду