Росія визнає подвійне громадянство Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ

Росія визнає подвійне громадянство Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ

5 Лютого 2015
4212

Росія визнає подвійне громадянство Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ

4212
Росія визнає подвійне громадянство Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ
Росія визнає подвійне громадянство Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ

Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, який був затриманий навесні 2014 року в Криму за підозрою в організації теракту і утримується зараз за гратами у СІЗО «Лефортово» у Москві. Про це повідомив його адвокат Дмитро Дінзе, передає видання «Крым.Реалии».

 

За його словами, раніше захист режисера направив скаргу в російську Генпрокуратуру за фактом того, що слідчі органи ФСБ Росії надавали в суд довідку про те, що Федеральна міграційна служба визнала Олега Сенцова громадянином Росії.

 

Як зазначив Дмитро Дінзе, на підставі цієї довідки, в Росії встановлювали його особу і громадянство. «Я оскаржив дане рішення, і Генеральна прокуратура дала, відповідно, мені відповідь, в якому вказала, що у Сенцова де-факто є подвійне громадянство - він є громадянином України і Росії в силу федерального конституційного закону, який був прийнятий по Криму. Але де-юре він є громадянином Росії в силу того, що немає двосторонньої угоди між Україною і Росією про подвійне громадянство», - розповів адвокат.

 

Він пояснив, що в Генпрокуратурі Росії визнають подвійне громадянство режисера, але з правових підставах і в рамках справи вони його представляють громадянином Росії, без урахування українського громадянства.

 

«Якщо Генпрокуратура ставить питання про подвійне громадянство Сенцова, то до нього можуть допустити українського консула, який знаходиться в Москві, про що мною і було заявлено днями клопотання. Будемо чекати відповіді», - повідомив Дмитро Дінзе.

 

Адвокат зазначив, що захист буде і в подальшому наполягати на українському громадянстві Олега Сенцова і на відсутність юридичних фактів говорити про громадянство Росії.

 

Нагадаємо, 2 лютого стало відомо, що українському режисеру Олегу Сенцову, якого незаконно утримують за ґратами в Росії, висунуте нове звинувачення. Звинувачення пред'явлено за частиною 3 статті 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, вибухових речовин і вибухових пристроїв).

 

Український кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

У листопаді минулого року Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова, Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. 12 грудня Генеральна прокуратура РФ  змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, заявивши, що Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв і Олександр Кольченко  можуть вважатися громадянами Росії, а громадянином України є тільки Олександр Чірній, який подав заяву про збереження українського громадянства. 

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

30 січня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Російської Федерації із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду