Сюмар про провал свого законопроекту: Українським парламентом керують олігархи-медіавласники

Сюмар про провал свого законопроекту: Українським парламентом керують олігархи-медіавласники

3 Лютого 2015
4206

Сюмар про провал свого законопроекту: Українським парламентом керують олігархи-медіавласники

4206
Сюмар про провал свого законопроекту: Українським парламентом керують олігархи-медіавласники
Сюмар про провал свого законопроекту: Українським парламентом керують олігархи-медіавласники

Народний депутат від «Народного фронту», голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що українським парламентом керують олігархи, які є власниками медіагруп. Так вона розцінила провальне голосування за внесений нею законопроект № 1889 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення».

 

«Ми стаємо свідками того, як українським парламентом керують олігархи, які є власниками медіагруп і які не хочуть регулювання медіа з боку держави. Ми ослаблюємо державу Україна в угоду цим олігархам. І ті депутати, які не голосували, чудово знають, що вони робили за це», - заявила пані Сюмар.

 

«Законопроект розроблений Нацрадою, яка призначається Президентом і парламентом - нами з вами. В «Народного фронту» там немає жодної людини. Ми виступаємо за інтереси української держави, яка повинна мати можливість свій інформаційний простір захищати», - зауважила вона.

 

Пані Сюмар попросила голову Верховної Ради Володимира Гройсмана ще раз поставити на голосування питання про повернення до розгляду законопроекту. «Інакше я попереджаю, ми не будемо більше вносити ці речі. І це означає, що ми будемо послаблювати позицію української держави. Не можна з такими речами гратися, торгуватися. Ми пішли на всі можливі компроміси - це європейські норми і стандарти», - застерегла вона.

 

Але спікер відмовив, оскільки до цього Верховна Рада вже намагалася повернутися до перегляду законопроекту, і їй теж не вистачило голосів.

 

Володимир Гройсман дав доручення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики напрацювати з усіма зацікавленими сторонами новий законопроект і внести його на розгляд Верховної Ради. Законопроект № 1889 водночас вважається відхиленим.

 

Нагадаємо, що Вікторія Сюмар перереєструвала під № 1889 законопроект, який раніше мав № 1824, але він не був включений у порядок денний 27 січня, хоча Комітет свободи слова та інформаційної політики підтримав проект і рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного та прийняти в першому читанні за основу.

 

Законопроект - ініціатива Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Він, зокрема, передбачає наділити Нацраду повноваженням тимчасово зупиняти дію ліцензії мовника або провайдера, тимчасово забороняти ретрансляцію телерадіопрограм та невідкладно звертатися з відповідним позовом до суду. Також він передбачає прописати в законі процедуру застосування Нацрадою санкції штрафів та прив'язати розміри штрафів до розміру ліцензійного збору ліцензіата.

 

За словами Вікторії Сюмар, 3 лютого Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики запропонував парламенту прийняти законопроект за основу в першому читанні, але вилучити при цьому норму про повноваження Нацради тимчасово призупиняти ліцензії (щоб такі дії міг вчиняти лише суд). Але Верховна Рада 3 лютого не підтримала законопроект навіть з урахуванням поправки.

 

Проти законопроекту публічно виступили всі найбільші медіагрупи («Інтер», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), крім «1+1 медіа», а також асоціації провайдерів.

 

Екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко також застерегли народних депутатів від ухвалення законопроектів щодо інформаційної безпеки як таких, що, на їхню думку, обмежують свободу слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду