Кравчук, Кучма та Ющенко стверджують, що законопроекти щодо інформаційної безпеки обмежать свободу слова

Кравчук, Кучма та Ющенко стверджують, що законопроекти щодо інформаційної безпеки обмежать свободу слова

3 Лютого 2015
3529

Кравчук, Кучма та Ющенко стверджують, що законопроекти щодо інформаційної безпеки обмежать свободу слова

3529
Кравчук, Кучма та Ющенко стверджують, що законопроекти щодо інформаційної безпеки обмежать свободу слова
Кравчук, Кучма та Ющенко стверджують, що законопроекти щодо інформаційної безпеки обмежать свободу слова

Екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко застерегли народних депутатів від прийняття законопроектів що мають на меті посилити інформаційну безпеки, як таких, що, на їх думку, обмежують свободу слова. Про це йдеться в їх спільному відкритому листі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

«Ми застерігаємо український парламент від необдуманих кроків. Відхід від європейського шляху розвитку, на який стала Україна, загрожує втратою демократичних засад і різким розворотом у бік диктатури, тоталітаризму, від якого наша країна вдосталь натерпілася», - йдеться у документі.

 

На думку екс-президентів, протидіяти пропаганді інших держав треба не за допомогою «скалькованого російського закону і псевдорадянської цензури», а відстоюючи чесну, відкриту та демократичну позицію, яка базується на свободі слова.

 

Автори листа вважають, що «ключовою умовою проведення реформ є гласність, відкритість та підконтрольність дій влади суспільству».

 

Президенти зазначили, що законопроекти, які пропонуються на розгляд Верховної Ради, можуть нівелювати цей фактор демократії. «Депутати від Коаліції пропонують закріпити за державним апаратом потужний інструмент впливу на медіа, перевести на нього функції суду», - зазначається у листі.

 

За словами авторів звернення, за часи незалежності України її ЗМІ неодноразово долали обмеження свободи слова. «Правда, це вирішувалося шляхом порушень законів з акцентом на доцільність. А тепер хочуть їх узаконити, що означає вимагати від чиновників діяти за законом», - заявили Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

 

Водночас екс-президенти зазначили, що розуміють підстви для подання таких законопроектів та «поділяють тривогу народних обранців від наслідків інформаційної війни, яку веде Росія проти України», але виступають проти адміністративних методів впливу на медіа.

 

Нагадаємо, Коаліція перенесла на четвер, 5 лютого, розгляд законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», який забороняє російським компаніям або фізособам виступати кінцевими бенефіціарами українських медіа та прямо або опосередковано володіти ними.

 

Автори законопроекту № 1768 Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій юридичними особам України, засновниками (учасниками), власниками істотної участі або кінцевими власниками яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства. А також заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій на різних рівнях власності (аж до кінцевого рівня) іноземних фізичних і юридичних осіб - резидентів держави-окупанта або держави-агресора. Крім того вони пропонують заборонити створення і діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

Автор альтеративного законопроекту № 1768-1 Сергій Каплін пропонує заборонити створення та діяльність мовників, якщо 50 і більше відсотків телерадіоорганізації належить безпосередньо або опосередковано (через пов'язаних осіб) фізичним і юридичним особам, які є резидентами держави-окупанта або держави-агресора.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект № 1768 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Парламент також має розглянути законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)» народного депутата Олени Кондратюк.

 

Законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції (раніше це був так званий «список адаптованих каналів»). Також законопроект пропонує дозволити трансляцію (ретрансляцію) оплаченої в Україні реклами лише в програмах іноземних мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, водночас заборонити рекламу (навіть оплачену в Україні) в програмах мовників з інших країн, у тому числі з Росії.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей проект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Парламент також має розглянути законопроект № 1889 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення»народного депутата Вікторії Сюмар.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду