Рада прийняла за основу законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах

Рада прийняла за основу законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах

3 Лютого 2015
4138

Рада прийняла за основу законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах

4138
Рада прийняла за основу законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах
Рада прийняла за основу законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах

Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)». За проголосували 252 народні депутати.

 

Законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції (раніше це був так званий «список адаптованих каналів»). Також законопроект пропонує дозволити трансляцію (ретрансляцію) оплаченої в Україні реклами лише в програмах іноземних мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, водночас заборонити рекламу (навіть оплачену в Україні) в програмах мовників з інших країн, у тому числі з Росії.

 

Доповідач і співавтор цього законопроект Олена Кондратюк («Батьківщина») розповіла, що законопроект спрямований на підтримку українського телевізійного ринку. Вона нагадала, що одним із факторів, які стримують розвиток вітчизняного телевиробництва, є недостатній обсяг рекламного ринку в Україні. «Так, наприклад, ринок ТБ реклами Польщі у чотири рази більший від українського, - зауважила вона. - Друге - це присутність у вітчизняному телепросторі іноземних телекомпаній, які представляють країни не лише із значно більшим об'ємом ринку ТБ реклами, а й країни, у яких телекомпанії отримують державні субсидії. Так, наприклад, держава-агресор Росія надала своєму "Первому каналу" лише у 2013 році 3,75 млрд рублів, а приватний канал НТВ 705 млн рублів державних субсидій», - додала пані Кондратюк.

 

«Зрозуміло, що за таких обставини вітчизняні телекомпанії не можуть конкурувати з іноземними телекомпаніями як у частині боротьби за телеглядача (шляхом продукування якісного телевізійного продукту), так і в частині боротьби за рекламодавця», - сказала вона.

 

«Враховуючи зазначене, можемо вести мову про те, що прийняття цього законопроекту обумовлено потребою реального забезпечення одного з основних принципів державної політики у сфері телебачення й радіомовлення - політики протекціонізму щодо розповсюдження програм і передач вітчизняного виробництва. Іншими словами, ми маємо прийняти законодавчі зміни, які б дозволили рекламним грошам залишатися в Україні», - наголосила пані Кондратюк.

 

Народний депутат Микола Томенко сказав, що фракція «Блоку Петра Порошенко» підтримує законопроект. «Ми наводимо порядок на рекламному ринку України», - наголосив він. Водночас він зауважив, що є дискусія щодо іншої норми цього законопроекту - легалізації переліку адаптованих каналів. Тому фракція буде голосувати за законопроект за основу.

 

Микола Княжицький повідомив, що фракція «Народного фронту» теж підтримує законопроект. «Ми вважаємо, що заборона реклами на російських каналах в Україні допоможе українським каналам нормально й ефективно виживати», - сказав він.

 

Позафракційний депутат-«свободівець» Андрій Іллєнко теж назвав цей законопроект ідеологічно та економічно правильним. Водночас він закликав українські телеканали спрямувати кошти, які вони зможуть отримати в результаті ухвалення закону, на виробництво власного патріотичного продукту.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)» було перереєстровано з парламенту минулого скликання. Спершу його перереєстрував Ігор Жданов, але 2 грудня відкликав. Натомість 12 грудня законопроект внесли вже Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола Княжицький, Ірина Геращенко та Вадим Денисенко.

 

24 грудня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей проект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Натомість асоціація «Телекомунікаційна палата України», членом якої є найбільший кабельний провайдер «Воля-кабель», виступила проти цього законопроекту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду