Сьогодні Рада розгляне законопроекти про санкції Нацради, медіавласність і обмеження реклами на іноземних каналах

Сьогодні Рада розгляне законопроекти про санкції Нацради, медіавласність і обмеження реклами на іноземних каналах

3 Лютого 2015
3611

Сьогодні Рада розгляне законопроекти про санкції Нацради, медіавласність і обмеження реклами на іноземних каналах

3611
Сьогодні Рада розгляне законопроекти про санкції Нацради, медіавласність і обмеження реклами на іноземних каналах
Сьогодні Рада розгляне законопроекти про санкції Нацради, медіавласність і обмеження реклами на іноземних каналах

Сьогодні, 3 лютого, Верховна Рада планує розглянути три медійні законопроекти. Про це йдеться в порядку денному пленарного засідання.

 

Парламент розгляне законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)» народного депутата Олени Кондратюк.

 

Нагадаємо, що законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції (раніше це був так званий «список адаптованих каналів»). Також законопроект пропонує дозволити трансляцію (ретрансляцію) оплаченої в Україні реклами лише в програмах іноземних мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, водночас заборонити рекламу (навіть оплачену в Україні) в програмах мовників з інших країн, у тому числі з Росії.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей проект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Також парламент розгляне законопроекти № 1768 і альтернативний проект № 1768-1 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)».

 

Нагадаємо, що автори законопроекту № 1768 Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович пропонують заборонити заснування телерадіоорганізацій юридичними особам України, засновниками (учасниками), власниками істотної участі або кінцевими власниками яких є іноземні фізичні особи, особи без громадянства. А також заборонити участь у статутному капіталі телерадіоорганізацій на різних рівнях власності (аж до кінцевого рівня) іноземних фізичних і юридичних осіб - резидентів держави-окупанта або держави-агресора. Крім того вони пропонують заборонити створення і діяльність телерадіоорганізації не лише тих, засновниками, власниками яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, а й тих, у яких офшорні компанії наявні в структурі власності або заснування на другому рівні.

 

Автор законопроекту № 1768-1 Сергій Каплін пропонує заборонити створення та діяльність мовників, якщо 50 і більше відсотків телерадіоорганізації належить безпосередньо або опосередковано (через пов'язаних осіб) фізичним і юридичним особам, які є резидентами держави-окупанта або держави-агресора.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект № 1768 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Наприкінці пленарного засідання парламент розгляне законопроект № 1889 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення»народного депутата Вікторії Сюмар.

 

Нагадаємо, що Вікторія Сюмар перереєструвала законопроект, який раніше мав № 1824, але він не був включений у порядок денний 27 січня, хоча Комітет свободи слова та інформаційної політики підтримав проект і рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного та прийняти в першому читанні за основу.

 

Законопроект - ініціатива Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Він, зокрема, передбачає наділити Нацраду повноваженням тимчасово зупиняти дію ліцензії мовника або провайдера, тимчасово забороняти ретрансляцію телерадіопрограм та невідкладно звертатися з відповідним позовом до суду. Також він передбачає прописати в законі процедуру застосування Нацрадою санкції штрафів та прив'язати розміри штрафів до розміру ліцензійного збору ліцензіата.

 

Нагадаємо, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав попередній проект № 1824 і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Як писала «Детектор медіа», фракція партії «Народний фронт» наполягає на ухваленні Верховною Радою пакету законопроектів, що стосуються інформаційної безпеки, зокрема щодо участі іноземних осіб у телерадіоорганізаціях і щодо розширення повноважень Нацради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду