StarLightMedia вбачає в можливому розширенні повноважень Нацради загрозу знищення незалежних ЗМІ

StarLightMedia вбачає в можливому розширенні повноважень Нацради загрозу знищення незалежних ЗМІ

2 Лютого 2015
4495

StarLightMedia вбачає в можливому розширенні повноважень Нацради загрозу знищення незалежних ЗМІ

4495
StarLightMedia вбачає в можливому розширенні повноважень Нацради загрозу знищення незалежних ЗМІ
StarLightMedia вбачає в можливому розширенні повноважень Нацради загрозу знищення незалежних ЗМІ

Медіахолдинг StarLightMedia Віктора Пінчука вбачає загрозу знищення незалежних засобів масової інформації в законопроектах № 1824 і № 1889 щодо розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та посилення санкцій до ліцензіатів-порушників. Про це йдеться у відкритому листі (текст читайте нижче) за підписом керівника холдингу Володимира Бородянського до Президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та керівників депутатських фракцій, поширеному 2 лютого.

 

На думку StarLightMedia, прийняття законопроектів «безперечно призведе до створення унікального, неконтрольованого карального органу державного нагляду у сфері телерадіомовлення».

 

Найбільше телевізійників турбує норма про можливість тимчасового призупинення Національною радою ліцензій. Такі рішення, наголошують автори відкритого листа, може приймати лише суд.

 

Також холдинг вважає практично неможливим виконання норм законопроектів, які містять заборону на використання телерадіоорганізацій для: «трансляції програм та передач, (за винятком інформаційних та інформаційно-аналітичних передач) у яких присутні особи, що неодноразово у своїх публічних коментарях, виступах, творах використовували заклики й пропаганду, визначені в цій статті».

 

StarLightMedia просить депутатів не підтримувати законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1889 і № 1824 та інші подібні їм ініціативи, «які можуть призвести до знищення незалежних засобів масової інформації та придушення свободи слова в Україні».

 

Нагадаємо, законопроект № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення», який 23 січня зареєстрували члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), Дмитро Стеценко («Народний фронт»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв, пропонує наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон. Оскільки цей проект не було включено до порядку денного, Вікторія Сюмар зареєструвала його 30 січня повторно під № 1889. Законопроект - це ініціатива Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Проти цих законопроектів уже виступив телеканал «Інтер», вимагаючи від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради України чотири законопроекти (№ 1317, 1768, 1824 і 1889), що стосуються інформаційної безпеки, та разом із представниками медіа розробити нові законопроекти.

 

Водночас фракція партії «Народний фронт» наполягає на ухваленні пакету законопроектів, що стосуються інформаційної безпеки.

 

Наводимо повний текст відкритого листа StarLightMedia:

 

«Президенту України

Порошенку Петру Олексійовичу

 

Прем'єр-Міністру України

Яценюку Арсенію Петровичу

 

Голові Верховної Ради України

Гройсману Володимиру Борисовичу

 

Керівникам депутатських фракцій Верховної Ради України VIII скликання

 

Партії «Блок Петра Порошенка»

Луценко Юрію Віталійовичу

 

Політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

Березюку Олегу Романовичу

 

Політичної партії «Опозиційний блок»

Бойку Юрію Анатолійовичу

 

Політичної партії «ВО «Батьківщина»

Тимошенко Юлії Володимирівні

 

Радикальної партії Олега Ляшка

Ляшко Олегу Сергійовичу

 

Першому заступнику голови депутатської фракції Політичної партії «Народний Фронт»

Тетеруку Андрію Анатолійовичу

 

Шановні Пане Президенте, Пане Прем'єр-Міністре, Пане Голово Верховної ради України, Народні депутати України!

 

Медіагрупа StarLightMedia, до якої входять такі провідні телевізійні мовники як: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, QTV, засвідчує вам свою повагу та звертається із заявою щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1889 від 30.01.2015 р., та проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1824 від 23.01.2015 р., які надалі за текстом будуть іменуватися «Проекти».

 

Цією заявою, хочемо привернути вашу увагу до Проектів, оскільки їх зміст не тільки суперечить положенням Європейської Конвенції з прав людини, Рекомендаціям № 1513 Парламентської асамблеї Ради Європи, Рекомендаціям Ради Європи «Щодо роботи медіа в кризові часи», Конституції України, а є реальним наступом на свободу слова і незалежність діяльності медіа, та несе у собі реальну загрозу інформаційній безпеці України, з огляду на наступні аспекти.

 

Тимчасове зупинення ліцензії.

 

Проекти наділяють Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада), правом застосування до телерадіоорганізацій санкції, у вигляді тимчасового зупинення дії ліцензії. Фактично це означає, що орган державної влади отримує право за своїм власним рішенням, припинити мовлення кожного або всіх телевізійних каналів України на підставі суб'єктивної оцінки змісту телевізійного продукту.

 

Тимчасове зупинення дії ліцензії, а, відповідно, й припинення мовлення телерадіоорганізацією, не може бути здійснене за рішенням органу державної влади. Адже, такі повноваження дають підстави для тиску на незалежні медіа, а також, припинення їхньої діяльності в один момент.

 

Для мешканців України, припинення трансляції телевізійного каналу, навіть на незначний строк, означає позбавлення права на інформацію, а для телекомпаній, в поточних економічних умовах, означає повне припинення діяльності без можливості її відновлення.

 

Наголошуємо, що для деяких громадян України телебачення є єдиним доступним джерелом інформації. Припинення мовлення загальнонаціонального телеканалу, навіть на одну добу, може викликати паніку та страх, що є неприпустимим.

 

Такі важливі та визначальні рішення, може прийняти лише суд, ще й тому, що наразі, до переліку порушень, за які передбачено санкцію - тимчасове зупинення дії ліцензії, пропонується включити порушення, які відповідно до Кримінального Кодексу України, є злочинами.

 

Таким, чином Національна рада, яка не є органом судової влади, отримує право своїм рішенням встановлювати факт наявності чи відсутності в діях телерадіоорганізацій складу злочину, що в правовій державі, беззаперечно може здійснюватися виключно судом за правилами кримінального судочинства.

 

Крім того, ми особливо здивовані тим, що Проектами пропонується наділити Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення зазначеними вище повноваженнями не лише у межах надзвичайного, особливого та воєнного стану, а й на час проведення виборів Президента України, Народних депутатів України та виборів до органів місцевого самоврядування, референдумів. Доцільність таких змін не є очевидною.

 

Абсурдність окремих норм Проектів.

 

Окремої уваги заслуговують норми Проектів, які містять заборону на використання телерадіоорганізацій для: «трансляції програм та передач, (за винятком інформаційних та інформаційно-аналітичних передач) у яких присутні особи, що неодноразово у своїх публічних коментарях, виступах, творах використовували заклики й пропаганду, визначені в цій статті». Для виконання цієї норми, телерадіоорганізація зобов'язана до виходу в ефір, наприклад, художнього фільму, визначити усіх осіб, які присутні у такому фільмі, перевірити та дати оцінку усім публічним коментарям, виступам, і творам таких осіб, а Національна рада, в свою чергу, має проаналізувати публічні заяви усіх акторів та інших осіб, які можуть з'явитися в ефірі телеканалів, незалежно від мови, часу та місця опублікування таких коментарів, творів, виступів.

 

Очевидною є неможливість практичного виконання цієї норми, а це означає, що мовлення будь-якої телерадіоорганізації може бути зупинене, або внаслідок неумисного порушення закону, або внаслідок необхідності тотальної перевірки кожної секунди програмного продукту для встановлення чіткого переліку усіх присутніх у ньому осіб та подальшої перевірки висловлювань таких осіб в мережі Інтернет, друкованих та аудіовізуальних засобах масової інформації, архівах тощо.

 

Якщо додати до зазначених вище загроз такі новели Проектів як:

1) виключення Національної ради з переліку державних органів, яким заборонено проводити перевірки суб'єктів господарювання у першому півріччі поточного року без рішення Кабінету Міністрів України;

2) виключення діяльності Національної ради у сфері державного нагляду зі сфери регулювання єдиним законом, що встановлює правові підстави та умови здійснення державного контролю та нагляду (без встановлення правил такого нагляду в інших законах);

3) встановлення значних штрафів для телерадіоорганізацій та надання Національній раді деяких повноважень судової влади;

 

прийняття Проектів безперечно призведе до створення унікального, неконтрольованого карального органу державного нагляду у сфері телерадіомовлення.

 

Враховуючи вищевикладене, просимо вас не підтримувати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1889 від 30.01.2015 р., та проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» № 1824 від 23.01.2015 р. та інші подібні їм ініціативи, які можуть призвести до знищення незалежних засобів масової інформації та придушення свободи слова в Україні.

 

Сподіваючись на розуміння та подальшу ефективну співпрацю,

 

з повагою

Генеральний директор

Медіа групи StarlightMedia

Бородянський В.В.»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4495
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду