Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську

Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську

21 Січня 2015
3736

Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську

3736
Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську
Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську

Картки про акредитацію журналістів для роботи у зоні проведення АТО видаватимуться не лише в Краматорську (Донецька область) як у центрі регіону, що контролюється українською владою, а й в Києві та Маріуполі (Донецька область). Про це представники медіаогранізацій домовилися з СБУ та Міністерством оборони, повідомляє прес-служба Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

20 січня представники журналістських організацій - НМПУ, Національної спілки журналістів (НСЖУ), Інституту масової інформації (ІМІ) та журналісти-практики обговорили з СБУ та Міноборони недоліки положення про акредитацію для роботи журналістів у зоні військового конфлікту на Донбасі.

 

«Домовилися, що акредитаційні картки мають видаватися не тільки в Краматорську, як це сказано в положенні про акредитацію, а й у Києві та Маріуполі», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

За результати зустрічі було вирішено, що юристи НСЖУ та юридичне бюро НМПУ підготують пропозиції про зміни до тексту положення про акредитацію, які б усунули суперечності із законодавством і не обмежували права журналістів.

 

«При цьому представники медійних організацій висловили розуміння, що на війні можуть бути обмеження для висвітлення подій, але перелік таких обмежень викладений у відповідному законі», - зазначає прес-служба.

 

Нагадаємо, 13 січня НМПУ і НСЖУ заявили, що ухвалений СБУ «Порядок акредитації представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях», а також ухвалений  Міністерством оборони «Порядок оформлення та використання прес-карт представниками ЗМІ щодо висвітлення діяльності Збройних Сил України в зоні АТО» не відповідає чинному законодавству і фактично наділяє державні організації правом втручатися у редакційну політику ЗМІ, а відтак  погіршує стан свободи слова в країні.

 

Зокрема, на думку організацій, жоден закон не передбачає для працівників ЗМІ обов'язку, як це передбачено документами від СБУ і МО,  «узгодження з прес-центром АТО порядку виконання редакційного завдання на даному об'єкті (або порядку пересування у зазначеному районі)», а також не змушує узгоджувати «склад знімальної групи, з якою він пересувається».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», наприкінці грудня 2014 року Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка, як стверджують у відомствах, «дозволяє журналістам працювати в зоні АТО».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду