WAN-IFRA вважає напад на Charlie Hebdo випадком жорстокої реальності роботи журналістів

WAN-IFRA вважає напад на Charlie Hebdo випадком жорстокої реальності роботи журналістів

12 Січня 2015
2621

WAN-IFRA вважає напад на Charlie Hebdo випадком жорстокої реальності роботи журналістів

2621
WAN-IFRA вважає напад на Charlie Hebdo випадком жорстокої реальності роботи журналістів
WAN-IFRA вважає напад на Charlie Hebdo випадком жорстокої реальності роботи журналістів

Директор з питань свободи слова Всесвітньої газетної та  інформаційно-видавничої асоціації WAN-IFRA Ендрю Хеслоп (Andrew Heslop) заявив, що напад на редакцію французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo є крайнім виявом жорстокої, часто насильницької реальності для тисяч професіоналів-новинарів у світі. Про це йдеться у його заяві «У пам'ять про Шарлі» на сайті організації.

 

Пан Хеслоп наголосив, що з 1992 року у світі під час виконання своїх обов'язків загинуло понад 1100 журналістів.

 

«Шокуючий, фатальний напад на редакцію провідного паризького сатиричного тижневика новин не є ізольованим інцидентом, а скоріше крайнім випадком жорстокої, часто насильницької реальності для тисяч професіоналів-новинарів у світі. З розмов із журналістами і журналістками-новинарями у Ємені, Сирії, Іраку, Пакистані, Мексиці та незчисленних інших країнах зрозуміло, що шок та страх, якими сьогодні приголомшена Франція, усім їм дуже знайомі», - зазначив представник WAN-IFRA.

 

Ендрю Хеслоп підкреслив, що для Франції, яка бореться за свою мультикультурну ідентичність і прагне цінностей свободи, рівності, та братерства (liberté, egalité, fraternité), події 7 січня є трагічним ударом.

 

«Цей випадок вирізняє те, що клімат нетерпимості, який живить атаки на журналістів в усьому світі, тепер досяг серця європейських редакцій. Із нашим сумом, із розкриттям причин того, що сталося та із розвитком ситуації, можна сподіватись, в розумінні звичайних європейців глибоко закарбується те, скільки ненадійними стали наші свободи; і що будь-хто, будь-де може бути вбитий лише за використання свого права на свободу вираження», - зазначається у заяві.

 

Ендрю Хеслоп назвав видання Charlie Hebdo «безстрашним, незворушним, непохитним у своїй різкій політичній сатирі та глибоких суспільних коментарях». Тож напад на його редакцію, на думку пана Хеслопа, вдарив по основам демократії та цінностям, які захищають громади в усьому світі.

 

«Ми мусимо поважати відмінності, не роблячи жодних виключень з правила «мені може не подобатись те, що ти кажеш, але я до своєї смерті буду захищати твоє право сказати це». Можливо, ця фраза ще ніколи не була настільки значущою», - вважає директор зі свободи слова Всесвітньої газетної та  інформаційно-видавничої асоціації.

 

На думку пана Хеслопа, преса має нагадати європейцям їх минуле та спроектувати потенційне майбутнє, виходячи з цінностей, за які так багато людей боролись та загинули, забезпечивши можливість народження сучасного європейського континенту. Крім того, на його думку, дуже важливо також не реагувати на заклики зробити законодавство більш жорстким, адже це може мати болючі наслідки для багатьох свобод, які захищають ЗМІ.

 

«Ми не можемо ані передбачити, ані запобігти діям божевільних фундаменталістів, але ми можемо повністю контролювати нашу реакцію на їх руйнівні дії. Перед обличчям цієї останньої трагедії ми мусимо відкинути страх, на поширення якого дехто розраховує. Жертви були принесені не в ім'я пророка, не через певні причини, і не через перекручені релігійні віросповідання - але через збочене бачення нашого власного світу. Ми несемо зобов'язання перед тими, хто помер, намагаючись протистояти цьому баченню. Вони жили в ім'я свободи, і померли її справжніми послідовниками», - зазначив Ендрю Хеслоп.

 

Як писала «Детектор медіа», 7 січня у центрі Парижа терористи з Аль-Каїди увірвалися до редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo. Напад стався за день після того, як журналісти опублікували в Twitter журналу карикатуру на лідера радикального угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді, що супроводжується підписом «З найкращими побажаннями, до речі». Терористи розстріляли 12 людей, двоє з яких - поліцейські. Ще 11 отримали поранення.

 

Серед загиблих у Charlie Hebdo - відомі французькі карикатуристи: Жан Кабю, відомий карикатурист, мультиплікатор і актор коміксів, ветеран карикатуристики Жорж Волинські і Бернар Вельяк, відомий під псевдонімом Тінью.

 

Інцидент у редакції спричинив теракти у Франції. Зокрема, 9 січня представник Аль Аль-Каїди захопив заручників у крамниці кошерних продуктів та вимагав звільнити двох нападників на Charlie Hebdo, яких на той час заблокувала поліція. Під час операції поліції трьох терористів було вбито.

 

11 січня у Німеччині підпалили будівлю архіву газети Hamburger Morgenpost, яка передруковувала карикатури з французького журналу Charlie Hebdo.

 

Як писав сайт MediaSapiens, 8 січня міжнародні організації «Репортери без кордонів», «Нью-Йоркський Комітет захисту журналістів», «Міжнародний інститут преси» та WAN-IFRA висловилися про теракт проти французького тижневика Charlie Hebdo

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду