У ситуації з «Інтером» українська влада повинна знайти баланс між безпекою держави і свободою слова - експерт

У ситуації з «Інтером» українська влада повинна знайти баланс між безпекою держави і свободою слова - експерт

6 Січня 2015
3960

У ситуації з «Інтером» українська влада повинна знайти баланс між безпекою держави і свободою слова - експерт

3960
У ситуації з «Інтером» українська влада повинна знайти баланс між безпекою держави і свободою слова - експерт
У ситуації з «Інтером» українська влада повинна знайти баланс між безпекою держави і свободою слова - експерт

«Українські новини» заявляють, що директор інституту Кеннана при Міжнародному центрі Вудро Вільсона Метью Рожанські (Matthew Rojansky) висловився у коментарі виданню, що у ситуації навколо телеканалу «Інтер» українська влада має віднайти баланс між безпекою держави і принципами свободи слова. Його коментар «Українські новини», які входять до медіа групи Inter Media Group, публікують у власному викладенні і перекладі на своєму сайті.

 

За словами Метью Рожанські, ситуація з телеканалом «Інтер» - приклад класичного важкого питання, яке виникає у всіх демократій, коли необхідно знайти баланс між безпекою держави з одного боку і принципами свободи слова з іншого.

 

«Я б порекомендував владі в Києві поводитися якомога більш акуратно, щоб не порушити ні один принцип європейської демократії, зокрема - свободи слова, тому що вони зараз знаходяться в центрі уваги світової громадськості», - сказав експерт.

 

На його переконання, будь-які дії необхідно вживати за умови існування небезпеки для держави і людей.

 

«Я думаю, що загальне правило має бути таким: якщо це не загрожує безпеці держави і людей - будь-які слова мають право на існування. Це загальні демократичні принципи», - сказав Метью Рожанські.

 

Він зазначив, як передають його слова «Українські новини», що оскільки Україна зараз сама цілеспрямовано рухається до Європи, в братство європейських та євроатлантичних країн, проводить європейські реформи, вона повинна дотримуватися цього принципу.

 

«Якщо на телебаченні провокується насильство проти будь-якого населення, тоді такі програми в цілях безпеки можна обмежити, але завжди потрібен баланс», - підкреслив експерт.

 

Нагадаємо, канал «Інтер» в новорічному ефірі показав виступи співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Раніше представники комісії з питань поширення й демонстрації фільмів та низки правозахисних організацій закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Як писала «Детектор медіа», міністр інформаційної політики Юрій Стець домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що Нацрада має негайно розглянути питання щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Інтер».

 

Нагадаємо, через критику на адресу телеканалу «Інтер», який у ніч на Новий рік привітав українців святковими вогниками із російськими співаками, що підтримують агресію Росії проти України та дають концерти в «ДНР» та «ЛНР», менеджмент мовника пішов на зміну сітки мовлення. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал. Нацрада розгляне питання про можливі порушення з боку телеканалу 15 січня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду