СБУ заявляє, що не затримувала головреда «Зеркало Запорожья» - він стверджує протилежне

СБУ заявляє, що не затримувала головреда «Зеркало Запорожья» - він стверджує протилежне

24 Грудня 2014
3695

СБУ заявляє, що не затримувала головреда «Зеркало Запорожья» - він стверджує протилежне

3695
СБУ заявляє, що не затримувала головреда «Зеркало Запорожья» - він стверджує протилежне
СБУ заявляє, що не затримувала головреда «Зеркало Запорожья» - він стверджує протилежне

Служба безпеки України (СБУ) заявляє, що не затримувала головного редактора запорізького інтернет-видання  «Зеркало Запорожья» Олександра Гайдука, якого невідомі у камуфляжі 10 грудня викрали з власної квартири. Редактор стверджує, що його утримували та допитували в СБУ. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

«Повідомляємо, що згідно наявних даних органами СБ України громадянин Гайдук О. не затримувався та повідомлення про підозру йому не здійснювалось», - йдеться у відповіді на запит ІМІ заступника начальника Головного слідчого управління СБУ Б.Тиводаря.

 

Нагадаємо 10 грудня у Запоріжжі головного редактора інтернет-сайту «Зеркало Запорожья» Олександра Гайдука викрали невідомі люди у камуфляжі. Його колега Володимир Носков разом з іншими журналістами та юристами намагався дізнатися, де знаходиться Олександр Гайдук у голови обласного УМВС Віктора Ольховського. Проте правоохоронець повідомив, що не в курсі резонансної події, але візьме ситуацію на контроль.

 

Як виявилося пізніше, Олександра Гайдука «знайшли» у відділку обласного СБУ. За словами Володимира Носкова, він був звільнений за кілька годин.

 

11 грудня на сайті «Зеркало Запорожья»  з'явився матеріал про інцидент з головредом видання, в якому зокрема зазначається, що пана Гайдука та його друга програміста Артема Л. жорстоко побили невідомі з нашивками «Самооборона», які увірвалися до квартири редактора озброєні автоматом.

 

«На щастя, шум у коридорі і квартирі почули сусіди і викликали міліцію. Однак міліціонери, які прибули через 15 хвилин, ніяк не відреагували на бандитські дії озброєних молодчиків. Можливо, важливим фактором став автомат в руках одного із нападників», - йдеться у матеріалі видання.

 

Згодом журналіста та програміста начебто привезли в штаб самооборони, розташований в будівлі Запорізької обласної державної адміністрації, де їм намагалися пред'явити «малозрозумілі претензії». Згодом їх перевезли в приміщення СБУ.

 

«Там в 117-му кабінеті Гайдука опитували кілька осіб, які не представилися. На відміну від "громадських активістів" ні Сашу, ні Артема не били, але проявляли протягом майже п'яти годин інтерес з приводу позиції журналіста щодо поточних подій. Олександр Гайдук чесно розповів, що ніяким сепаратистом не є, а навпаки, вважає нинішню владу винною в розвалі України, втрати її територіальної цілісності, падінні рівня життя і самого життя громадян нашої країни», - заявляє  «Зеркало Запорожья».

 

У матеріалі видання зазначається також, що в СБУ робилися спроби психологічного тиску на затриманих, але правових підстав для їх кримінального переслідування не було.

 

Як зазначає ІМІ, Олександр Гайдук тривалий час публікував на сайті заангажовані журналістські тексти. Серед підстав інциденту можливі: минула діяльність журналіста та його діяльність як власника серверів, на яких могли бути розташовані сайти з антиукраїнською тематикою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду