НСЖУ вимагає від Президента і Кабміну залишити податкові пільги для друкованих ЗМІ

НСЖУ вимагає від Президента і Кабміну залишити податкові пільги для друкованих ЗМІ

24 Грудня 2014
3965

НСЖУ вимагає від Президента і Кабміну залишити податкові пільги для друкованих ЗМІ

3965
Інакше, зазначає Спілка, у 2015 році більшість періодичних друкованих видань можуть припинити своє існування
НСЖУ вимагає від Президента і Кабміну залишити податкові пільги для друкованих ЗМІ
НСЖУ вимагає від Президента і Кабміну залишити податкові пільги для друкованих ЗМІ

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звернулась до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, Кабінету міністрів та Президента України з вимогою внести зміни до норм, якими передбачається обкласти податком на додану вартість (ПДВ) продаж, передплату та доставку періодичних друкованих видань. Про це повідомляє прес-служба Спілки.

 

Наразі Кабмін пропонує обкладати ПДВ продаж, передплату та доставку періодичних друкованих видань з 1 січня 2015 року. «Як відомо, передплата на 2015 рік вже завершилась, причому кошториси видань, як і пошти, ПДВ не враховували. Кошти за передплачені газети і журнали редакції отримають від "Укрпошти" лише після 15 січня і це в кращому випадку, а значить, фіскальна служба забажає сплати ПДВ з цих коштів. Редакції ж розраховували на діюче податкове законодавство, яке передбачало не тільки звільнення від ПДВ, а ще й трикратне збільшення обороту, яке дозволяло б їм не реєструватися платником ПДВ. До цього потрібно додати ціну паперу, який 100% імпортний, а значить, залежить, як від курсу долара/євро, так і від можливого запровадження податку на імпорт, про який також було оголошено Урядом. Значна частка імпорту припадає також на поліграфічні матеріали (фарби, хімія, форми тощо)», - йдеться у повідомлення НСЖУ.

 

У Спілці переконані, що таким чином, у 2015 році більшість вітчизняних періодичних друкованих видань мають всі шанси припинити своє існування, передплатники української преси не отримають газети.

 

«Державна підтримка  засобів  масової  інформації здійснюється шляхом протекціоністської політики зниження споживчої вартості інформаційної продукції,  включаючи  податкове,  тарифне,  митне, валютне  та  господарське регулювання, відшкодування збитків, подання фінансової допомоги. Це норма Закону "Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів"», - нагадують в НСЖУ. 

 

Нагадаємо, уряд відмовився від ідеї повної ліквідації нульової ставки ПДВ для всієї галузі у бюджеті-2015 та зосередився на пропозиціях щодо окремих суб'єктів видавничої справи. У відповідь українські видавці преси і книжок закликали уряд не запроваджувати ПДВ на друковану продукцію.

 

9 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1316 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки вітчизняної видавничої діяльності)», яким пропонується звільнити від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції, та розповсюдження книжкової продукції виробленої в Україні, крім продукції еротичного характеру.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3965
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду