НСЖУ закликає владу не розпочинати реформування друкованих ЗМІ «всліпу»

НСЖУ закликає владу не розпочинати реформування друкованих ЗМІ «всліпу»

23 Грудня 2014
4285

НСЖУ закликає владу не розпочинати реформування друкованих ЗМІ «всліпу»

4285
НСЖУ закликає владу не розпочинати реформування друкованих ЗМІ «всліпу»
НСЖУ закликає владу не розпочинати реформування друкованих ЗМІ «всліпу»
Секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) прийняв відкрите звернення Спілки щодо реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

У зверненні Спілка журналістів підтверджує свою позицію щодо необхідності реформування державної та комунальної преси в Україні. Водночас НСЖУ звертає увагу на недоліки зареєстрованого у Верховній Раді проекту Закону України № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  Серед положень законопроекту, які викликають стурбованість Спілки, зокрема, названі: однорічний період «пілотного проекту», протягом якого неможливо буде здійснити всі необхідні процедури, невизначеність щодо державної підтримки преси, відсутність чітких досліджень щодо розвитку газет. На переконання секретаріату НСЖУ,  це може призвести до знищення місцевої преси в Україні.

 

НСЖУ пропонує «на період реформування розробити та затвердити державну цільову програму «Мала преса» з метою вироблення чітких критеріїв та показників, за якими в разі необхідності може надаватися державна підтримка виданням місцевої сфери розповсюдження».

 

«Вважаємо, що альтернативи роздержавленню преси в Україні немає, водночас закликаємо Верховну Раду України,Президента України та Кабінет Міністрів України врахувати нашу позицію під час прийняття відповідного Закону та підзаконних актів», - йдеться у зверненні.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст звернення повністю:

 

«Відкрите звернення Національної спілки журналістів України щодо реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ

 

Національна спілка журналістів України підтверджує свою позицію щодо необхідності реформування державної та комунальної преси.

 

19 вересня 2014 року секретаріат Національної спілки журналістів України звернувся до політичних партій, які брали участь у виборах до Верховної Ради України, із закликом щодо врахування у політичних програмах нагальних питань розвитку і реформування вітчизняної інформаційної сфери.

 

Відзначимо, що у Коаліційній угоді 2014 року в цілому були відображені наші вимоги.Крім того, у Програмі діяльності Уряду у 2015 році передбачено роздержавлення друкованих засобів масової інформації.

 

1 грудня 2014 року у Верховні Раді України зареєстровано проект Закону України «Про реформування державних і комунальнихдрукованих засобів масової інформації» (реєстрац. № 1123). Водночас, на нашу думку, зазначений законопроект повторює недоліки і прорахунки попередніх законопроектів.

 

По-перше, викликає тривогу запропонований однорічний період «пілотного» проекту. Очевидно, що за цей період неможливо здійснити всі необхідні процедури щодо проведення зборів трудовий колективів, прийняття рішення співзасновниками щодо способу та етапу здійснення реформування, внесення відповідних змін до законодавства тощо.

 

По-друге, передбачений законопроектом механізм державної підтримки преси повинен стати реальністю, а не декларацією. Актуальність цього питання є безсумнівною, оскільки сьогоднішня фінансово-економічна криза суттєво ускладнює умови діяльності ринку преси у 2015 році.

 

Вбачаємо за доцільне на період реформування розробити та затвердити державну цільову програму «Мала преса» з метою вироблення чітких критеріїв та показників, за якими в разі необхідності може надаватися державна підтримка виданням місцевої сфери розповсюдження.

 

По-третє, ми змушені констатувати, що до сьогодні в Україні не створено чіткої системи статистичних спостережень за розвитком преси, а тому здійснення реформування «всліпу» може призвести до знищення суттєвого сегменту періодичних видань, насамперед на місцевому рівні, де саме газети залишаються найбільш потужним джерелом інформації.

 

Вважаємо, що альтернативи роздержавленню преси в Україні немає, водночас закликаємо Верховну Раду України,Президента України та Кабінет Міністрів України врахувати нашу позицію під час прийняття відповідного Закону та підзаконних актів.

 

Національна спілка журналістів України готова долучитися до вирішення всіх проблемних питань реформування державних і комунальних засобів масової інформації, зокрема щодо започаткування «пілотного» проекту, здійснення аналізу та моніторингу, організації та проведення семінарів, тренінгів, навчання колективів реформованих ЗМІ тощо».

 

Нагадаємо, 1 грудня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко та народний депутат від партії «Батьківщина» Олександр Абдуллін зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами держвлади,  іншими держорганами та органами місцевого самоврядування.

 

Як зазначив у своєму коментарі «Детектор медіа» голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, законопроект «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який був розроблений Комітетом на доручення Кабінету міністрів, не може бути зареєстрований у Верховній Раді як альтернативний до поданого Миколою Томенком і Олександром Абдулліним через те, що Держкомтелерадіо не встигає узгодити його з міністерствами за процедурою.

 

Нагадаємо, 17 квітня Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати. За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Проти законопроекту виступили депутати з ВО «Свобода», які вважають, що олігархи націлилися на районну й обласну пресу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4285
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду