Турчинов, Пашинський та Сюмар внесли законопроект про заборону пропаганди комуністичної ідеології

Турчинов, Пашинський та Сюмар внесли законопроект про заборону пропаганди комуністичної ідеології

22 Грудня 2014
5410

Турчинов, Пашинський та Сюмар внесли законопроект про заборону пропаганди комуністичної ідеології

5410
Турчинов, Пашинський та Сюмар внесли законопроект про заборону пропаганди комуністичної ідеології
Турчинов, Пашинський та Сюмар внесли законопроект про заборону пропаганди комуністичної ідеології

18 грудня народні депутати Олександр Турчинов, Сергій Пашинський та Вікторія Сюмар внесли на розгляд парламенту законопроект №1222-1 «Про заборону пропаганди комуністичної ідеології в Україні». Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

 

У пояснювальній записці депутати зазначають, що жертвами злочинів комуністичного режиму в Україні стали понад 20 мільйонів українців, «яких заморили голодом, замордували у тюрмах, концентраційних таборах та методами каральної психіатрії, які померли під час депортацій, на засланні та у вимушеній еміграції».

 

Депутати звертають увагу, що попри проголошення Верховної Радою 24 серпня 1991 року незалежності України та створення самостійної держави, засудження комуністичної ідеології не відбулось. Натомість у 2006 році була прийнята Резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка однозначно засудила злочини комуністичних тоталітарних режимів.

 

Законодавчо комуністична ідеологія заборонена у низці країн пострадянської Європи: у Чеській республіці діє Закон «Про протиправність комуністичного режиму і опору проти нього», в Республіці Польща існування організацій, що проповідують комунізм заборонено Конституцією. Подібні законодавчі акти були прийняті у Латвійській, Литовській та Естонській республіках, йдеться у «Пояснювальній записці» до законопроекту.

 

«Проект Закону спрямований на заборону комуністичної символіки та пропаганди комуністичної ідеології, безпосереднім наслідком втілення якої в Україні стали злочини проти миру і безпеки людства та геноцид; недопущення повторення таких злочинів у майбутньому, усунення загрози суверенітету, територіальної цілісності та національній безпеці України, встановлення історичної справедливості», - зазначається у записці.

 

Депутати пропонують заборонити комуністичну пропаганду в Україні, виготовлення та/або  поширення, а також публічне використання комуністичної символіки, у тому числі сувенірної на всій території України, а також внести зміни до двох законів -  «Про політичні партії в Україні» та «Про громадські об'єднання», а також доповнити Кримінальний кодекс України статтею  1091 «Виготовлення, поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичної ідеології».

 

Олександр Турчинов, Сергій Пашинський та Вікторія Сюмар прогнозують, що прийняття їх законопроекту «забезпечить усунення загрози суверенітету, територіальної цілісності та національній безпеці України, зміцнення духу і моралі Української нації», а засудження злочинів комуністичного режиму стане запорукою недопущення подібних подій в майбутньому.

 

Нагадаємо, у парламентській Коаліційній угоді зокрема містились положення щодо заборони  комуністичної, нацистської, фашистської, антиукраїнської пропаганди у будь-яких проявах: «Культивування пам'яті про опір тоталітаризму, визвольну боротьбу та рух за дотримання прав людини, визнання на державному рівні осіб та організацій, що боролися за незалежність України та дотримання прав людини, а також засудження тоталітарного комуністичного режиму. Заборона комуністичної, нацистської, фашистської, антиукраїнської пропаганди у будь-яких проявах. Завершення декомунізації усіх сфер суспільного життя».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду