Google подала судовий позов проти генпрокурора штату Міссісіпі, звинувачуючи його в цензурі

Google подала судовий позов проти генпрокурора штату Міссісіпі, звинувачуючи його в цензурі

21 Грудня 2014
2753

Google подала судовий позов проти генпрокурора штату Міссісіпі, звинувачуючи його в цензурі

2753
Його дії, спрямовані на те, щоб домогтися притягнення до відповідальності Google за розміщення небажаного контенту – незаконних медичних рецептів та піратських фільмів кваліфікуються у позові як порушення федерального закону та антиконституційні.
Google подала судовий позов проти генпрокурора штату Міссісіпі, звинувачуючи його в цензурі
Google подала судовий позов проти генпрокурора штату Міссісіпі, звинувачуючи його в цензурі

Транснаціональна корпорація, що володіє  найбільшою у світі пошуковою системою, подала в окружний федеральний суд позов проти генерального прокурора-демократа штату Міссісіпі Джима Гуда, повідомив сайт Huffington Post.

 

Його дії, спрямовані на те, щоби домогтися притягнення до відповідальності Google за розміщення небажаного контенту – незаконних медичних рецептів та піратських фільмів  кваліфікуються у позові як порушення федерального закону  та  антиконституційні.  


Упродовж останніх півтора року, стверджує Google, Гуд погрожує притяги її «до відповідальності, «до суду чи до розслідування», якщо не буде  досягнуто згоди блокувати відповідний контент у її пошуковій системі, у YouTube та на інших платформах.

 

Натомість корпорація прагне зупинити «каральний» виклик її генпрокурором до суду.

 

У жовтні 2014 року. Пан Гуд надіслав Google вимогу на 79 сторінках, в якій звинуватив її у причетності до «несправедливих та оманливих» дій і намагався притягнути її до відповідальності за сприяння нелегальному контенту. Генпрокурор запросив докладні документи стосовно бізнесової практики корпорації.

 

Google стверджує, що його дії порушують першу і четверту поправки до Конституції США, а також ухвалений 1996 року Закон про пристойність у сфері комунікацій (the Communications Decency Act).

 

Позов корпорації містить посилання на документи, отримані Huffington Post, New York Times та Verge, що викривають співпрацю генеральних прокурорів штатів. Зокрема, співробітництво Гуда, з Американською асоціацією кінокомпаній (MPAA) стосовно проблеми піратства. Ця асоціація, що об'єднує провідні кіностудії країни, намагалася відродити принципи законопроекту про припинення піратства в Інтернеті (SOPA), що не був схвалений 2012 року Конгресом. Про це стало відомо з документів, отриманих внаслідок хакерського зламу інтернет-мережі. Цей законопроект дозволив би уряду змусити зупинити вихід пошукових систем на лінки до сайтів, неодноразово звинувачуваних у піратстві, та вилучити імена доменів.

 

У листопаді 2013 року пан Гуд надсилав листа Google, звинувативши технократичну компанію у правопорушеннях. The New York Times повідомляла, що
до його написання причетні співробітники юридичної фірми, яку фінансує MPAA.

 

Згідно з електронними повідомленнями, що їх має у розпорядженні HuffPost, Гуд телефонував лобісту асоціації, щоб той розшукав приклади піратських фільмів, які він міг би продемонструвати наживо представникам Google. Генпрокурор заявив HuffPost, що адвокат Том Переллі (Tom Perrelli)  з партнерської юридичної фірми MPAA пропонував сприяти йому у зусиллях вийти на пошукові системи, щоби «виявити» сайти з незаконним змістом. При цьому Гуд стверджував, що йому невідомо, чи названий доброзичливець працював на MPAA. .

У записі у блозі, опублікованому минулого четверга, головний юрисконсульт Google Кент Уокер Kent Walker висловив «глибоку стурбованість» останніми повідомленнями HuffPost та інших видань про те, що кіноасоціація сприяла акціям Гуда проти Google, спрямованим на таємне здійснення непопулярного антипіратського курсу.

У свою чергу, Google бере на приціл Голлівуд, надсилаючи повідомлення MPAA з проханнями зберігати документи, необхідні на випадок судової суперечки та початку громадської кампанії з боротьби з анти піратством Голлівуду.


Google, яка 2011 року брала участь у розгорнутій у мережі широкій кампанії протесту проти ухвалення SOPA, розцінює дії генпрокурора штату Міссісіпі як загрозу головним свободам в інтернеті. Цього тижня вона розпочала компанію, стверджуючи, що лобісти MPAA таємно домагаються «повернення  у мережу цензури».

 

Професор юридичної школи Лойоли (Loyola Law School) у Лос-Анджелесі та експерт у галузі права на інтелектуальну власність Карл Манхейм (Karl Manheim) висловив думку, що з врахуванням наведених фактів, справа, яку порушує Google, «здається обґрунтованою».


Натомість пан Гуд стверджує, що не вбачає нічого непристойного в отримуванні допомоги від MPAA у боротьбі зі злочинністю. Він сказав HuffPost, що лише намагається переконатися, у тому, що Google - пристойна корпоративна компанія, яка дотримується громадянських прав. Однак не оминув нагоди відзначити: 2011 року вона сплатила 500 мільйонів доларів аби врегулювати претензії до неї за дозвіл опублікувати рекламу на незаконні медичні рецепти .


«Google не уряд, як би вона себе не позіонувала. Однак ніхто не уповноважував її надавати будь-кому право на першу поправку до Конституцію - заявив Гуд HuffPost. - Якщо сайт незаконний, його потрібно очистити. А Google заробляє на ньому гроші».

 

У листі, надісланому HuffPost у п'ятницю, генпрокурор, однак, стверджує, що має намір «простягнути руку юридичному правлінню директорів Google і домовитися про мирне врегулювання проблеми».


«Після хакерської атаки на Sony
Pictures головний юрисконсульт Google Кент Уокер почав публікувати блоґи та годувати пресу  непристойними оповідями про Голлівуд. - стверджує Джим Гуд. - Підбадьорювані  мільярдами доларів, медійною зухвалістю та політичною владою найбільші скандалісти подали судовий позов. Вони намагаються перешкодити підняттю кількох сміливих запитань у штаті Міссісіпі».


MPAA та її юридична фірма поки що не відреагувала на прохання Huffpost надати коментар.  

 

Аркадій Сидорук  для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду