Олег Сенцов у СІЗО тримається, але жодних перспектив його звільнення не видно – продюсер

Олег Сенцов у СІЗО тримається, але жодних перспектив його звільнення не видно – продюсер

18 Грудня 2014
3895

Олег Сенцов у СІЗО тримається, але жодних перспектив його звільнення не видно – продюсер

3895
Олег Сенцов у СІЗО тримається, але жодних перспектив його звільнення не видно – продюсер
Олег Сенцов у СІЗО тримається, але жодних перспектив його звільнення не видно – продюсер

Моральний стан незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова нормальний, проте його рідні та колеги не бачать жодних перспектив його звільнення. Про це «Детектор медіа» розповіла продюсер фільму режисера «Гамер» Ольга Журженко.

 

«Моральний стан у Олега хороший, він тримається. Вчить англійську мову, написав п'єсу. Я чула, що йому в Лефортово доходить частина листів, декому навіть приходять його відповіді. Проте, як сказала мені сестра Олега Наталя Кочнева, перспектива його звільнення може з'явитися, хіба що якщо в Росії станеться революція», - зазначила продюсер.

 

Ольга Журженко також розповіла про те, завдяки кому Олега Сенцова під час відриття церемонії European film award згадали керівники Європейської кіноакадемії (European Film Academy)- польська режисерка Агнєшка Холланд та німецький режисер Вім Вендерс.

 

«До правління Європейської кіноакадемії входить британський продюсер Майк Дауні. Він допоміг нам з Олегом знайти хорватських співпродюсерів для стрічки «Носоріг», над якою ми вже розпочали роботу. Я не пам'ятаю, чи Олег був знайомий з Майком особисто. Здається, був. Коли все це сталося, Олега затримали і перевезли в Москву, я написала Майку, що потрібно щось зробити. І він відгукнувся. Тому такий крок від EFA- це  результат його енергії», - розповіла продюсер.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 травня Рада Європейської кіноакадемії заявила що не примириться із переслідуванням людей з політичних мотивів.  «Із Києва, де глава Ради Європейської кіноакадемії Агнешка Холланд перебуває в рамках візиту до України, заявляє: "Нам відомо, що кожного разу, коли художники починають придушуватися політичним режимом, цей режим стає диктатурою "», того ж дня на підтримку Олега Сенцова Національна спілка кінематографістів України та Кіносоюз Росії. Впродовж усієї осені в різних містах України проходив «Тиждень українського кіно на підтримку Олега Сенцова».

 

Нагадаємо, громадяни України Олег Сенцов, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в місті Москва. Проти них порушили кримінальну справу, звинувачуючи у терористичній діяльності.

 

Суд у Росії заявляв, вважає всіх чотирьох арештованих громадянами Російської Федерації (мовляв тому, що вони як жителі Криму набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства), а тому відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства. Український режисер Олег Сенцов заявив на суді 7 липня, що під час допиту в приміщенні колишнього Сімферопольського СБУ до нього застосовували тортури, побиття та приниження, що мали на меті отримання свідчень проти керівництва Майдану та України. 

 

У листопаді Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова (кінорежисера), Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. 12 грудня Генеральна прокуратура РФ вкотре змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, знову заявивши, що вони можуть вважатися громадянами Росії.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіно, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість». Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати зйомки стрічки.

 

Про те, як можна допомогти режисеру коштами, читайте тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду