Засідання суду у справі вбивства журналіста Веремія проходить в закритому режимі – активісти проти

Засідання суду у справі вбивства журналіста Веремія проходить в закритому режимі – активісти проти

18 Грудня 2014
3410

Засідання суду у справі вбивства журналіста Веремія проходить в закритому режимі – активісти проти

3410
Засідання суду у справі вбивства журналіста Веремія проходить в закритому режимі – активісти проти
Засідання суду у справі вбивства журналіста Веремія проходить в закритому режимі – активісти проти

Сьогодні,18 грудня, у Шевченківському районному суді Києва відбувається засідання у справа за обвинуваченням Юрія Крисіна у зв'язку з убивством журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія, яке було скоєне у ніч на 19 лютого у Києві. Суддя Олег Лінник, який веде справу, вирішив, що засідання буде закритим. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

Суд попросив журналістів та активістів «Правого сектору» залишити приміщення, коли до зали засідання увійшли усі учасники процесу.

 

Координатор ініціативи «Адвокати Небесної Сотні» Тарас Гаталяк зазначив, що це перший судовий процес через убивство представника Небесної сотні, тому він неодмінно мав би бути відкритим. Про це він зазначив у коментарі виданню «Независимое бюро новостей» (НБН).

 

«Це перший судовий процес з убивств Небесної сотні і, на нашу думку, він повинен бути відкритий для громадськості. Однак, в ньому багато «темних плям», які намагаються сховати під маскою закритого судового розгляду. У нас, як у представників потерпілих, виникає багато питань щодо достовірності підстав припинення процесу, які виникли ще до початку судових засідань», - зазначив активіст.

 

За його словами, адвокати пропонували, аби судові засідання були відкриті частково, щоб громадськість та представники засобів масової інформації змогли бути присутніми в судовому засіданні. Однак суддя Олег Лінник не погодився на таку пропозицію.

 

За даними слідства, які наводить НБН, у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія брали участь п'ять чоловік. Підозрюваний Юрій Крисін, якого суд відпустив з-під арешту 16 жовтня, бив його битою, а стріляв снайпер, ім'я якого МВС поки не називає начебто з причини того, що він перебуває в розшуку.

 

Нагадаємо, журналіста газети «Весті» В'ячеслава Веремія було вбито в ніч з 18 на19 лютого. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. На перехресті на машину напали озброєні невідомі, почали розгойдувати машину, витягли водія і пасажирів і почали їх бити. Дві людини отримали травми, а журналіст помер у Лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Міліція Києва порушила за цим фактом кримінальну справу.

 

2 липня стало відомо, що справу про вбивство журналіста передають до суду. 

 

За даними Генпрокуратури, у скоєному 19 лютого у Києві злочині підозрюють 45-річного Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». У ГПУ стверджують, що мають докази співпраці пана Алієва з одним з нардепів від Партії регіонів. Підозрюваний досі перебуває у розшуку. Тим часом журналісти «Вестей» знайшли ще двох фотокореспондентів, які повідомили, що постраждали від рук Джалала Алієва.

 

Ще одного підозрюваного - 41-річного екс-спортсмена Юрія Крисіна - було затримано у квітні цього року за статтею «Хуліганство». Йому загрожує ув'язнення від трьох до семи років. Як було встановлено раніше, він народився в Донецькій області, останні 11 років проживав у Києві. Газета стверджує, що на життя Юрій Крисін заробляв тим, що керував «тітушками» під прикриттям надання охоронних послуг.

 

15 жовтня справу про вбивство В'ячеслава Веремія було перекваліфіковано за статтею КК «хуліганство, вчинене групою осіб», одного з фігурантів справи Юрія Крисіна відпустили з-під домашнього арешту. 10 грудня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що суд до винесення вироку відпустив на волю Юрія Крисіна, підозрюваного у співучасті у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія.

 

Замовник злочину перебуває у розшуку з 5 травня. Продовжують встановлювати й інших осіб, причетних до злочину. Зокрема, у розшуку кримінальні авторитети Олексій Чеботар і Армен Саркісян.

 

21 листопада Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України загиблому журналісту В'ячеславу Веремію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду