В НСЖУ нагородили учасників фотовиставки «Донбас: війна та мир»

В НСЖУ нагородили учасників фотовиставки «Донбас: війна та мир»

16 Грудня 2014
4069

В НСЖУ нагородили учасників фотовиставки «Донбас: війна та мир»

4069
В НСЖУ нагородили учасників фотовиставки «Донбас: війна та мир»
В НСЖУ нагородили учасників фотовиставки «Донбас: війна та мир»

15 грудня у Національній спілці журналістів України (НСЖУ) відбулось нагородження авторів найкращих робіт фотовиставки «Донбас: війна та мир». Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Фотовиставка, проведення якої ініціювали НСЖУ та Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту  в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, була презентована в Києві, з 9 по 12 грудня - у Брюсселі в Європарламенті. Нині частина робіт представлена у прес-центрі НСЖУ.

 

Всі фотографи, чиї роботи були відібрані до виставки, отримали дипломи учасників від НСЖУ та представництва України в Європейському Союзі. «Це не конкурс із переможцями, а виставка - для експонування правди про Донбас...», - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Учасники виставки отримали дипломи

 

За його словами, події на Сході - це виклик для журналістів: перед кожним стоїть вибір, як їх висвітлювати. «Журналістика зараз стала професією мужніх людей. Більша частина наших колег робить вибір на користь виконання професійних обов'язків і показує правду про події на Донбасі. Зі свого боку, Спілка журналістів також намагається донести правду про Україну до міжнародної спільноти. Ми привертаємо увагу до питання звільнення українських журналістів із полону, до справедливих акцентів щодо загибелі українських і російських журналістів під час виконання професійних обов'язків», - сказав Сергій Томіленко.

 

Як повідомила куратора проекту Наталія Іщенко, у фотовиставці взяли участь не тільки професійні фотографи, а й журналісти, волонтери, місцеві жителі, бійці АТО. Загалом надійшло близько тисячі робіт.

 

«Головним критерієм було те, аби фотографії демонстрували момент зіткнення війни та миру і щоб образ був зрозумілим не тільки в Україні а й у Європі. Це не так легко, адже погляди українців і європейців дуже несхожі: ті фото, які у нас вважаються мирними, у європейців викликали шок. Вони не можуть повірити, що діти фотографуються на фоні БТРів», - зазначила пані Іщенко.

 

Фотографія, зроблена в зоні АТО загиблим Віктором Гурняком

 

На виставці також представлено фотографію, автором якої є журналіст Віктор Гурняк, що пішов добровольцем до батальйону «Айдар» та загинув в зоні АТО (знімок для інформагентства LUFA).

 

За словами одного з організаторів проекту Сергія Моругіна, в Європі фотовиставка стала каталізатором інших більш вагомих процесів та показала правду про Україну, якої багато хто не знає або не хоче знати.

 

Один з авторів фотовиставки, доброволець Максим Музика, який воює в зоні АТО, зізнається: навіть не думав, що його фото буде потрібне комусь, крім нього. На його світлині солдат спить в окопі. 

 

«Це було на світанку після успішного штурму Саур-могили. Я не міг спати, вийшов на вулицю, подивився, що досить гарне світло і зняв на смартфон. Використав цей знімок уже пізніше, коли як волонтер намагався допомогти бійцям. Емоції це фото викликає більше у тих людей, які на нього дивляться, ніж у мене», - сказав Максим Музика.

 

Інший учасник та автор фото Олесь Кромпляс - фотокореспондент, а зараз - боєць батальйону «Азов» розповів, що багато його колег-журналістів вирішили залишити основну роботу та пішли добровольцями на фронт.

 

За його словами, завдяки презентації робіт у Брюсселі (Бельгія) вдалося «продертися» через інформаційне поле, створене Росією.

 

Меценат проекту, бізнесмен з Луганська Ігор Ліскі зауважив, що рік тому він не уявляв, наскільки важливою буде журналістська робота. «У двадцять першому столітті танки, літаки та зброя вирішують менше, ніж камери. Єдина можливість перемогти - це говорити правду, доносити її до моїх земляків на Донбасі і до Європи. Ми з подивом зізнаємося, що в Європі знають іншу правду. Тому дякую всім, хто, ризикуючи життям, робить цю роботу», - сказав Ігор Ліскі.

 

Нагадаємо, 30 жовтня у виставковому залі Андріївської церкви відбулось відкриття фотовиставки «Донбас: війна та мир», яку організовано з ініціативи Уповноваженої Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірини Геращенко спільно з Національною спілкою журналістів України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду