Депутати-свободівці вимагають законом розширити застосування державної мови в друкованих ЗМІ

Депутати-свободівці вимагають законом розширити застосування державної мови в друкованих ЗМІ

8 Грудня 2014
2934

Депутати-свободівці вимагають законом розширити застосування державної мови в друкованих ЗМІ

2934
Депутати-свободівці вимагають законом розширити застосування державної мови в друкованих ЗМІ
Депутати-свободівці вимагають законом розширити застосування державної мови в друкованих ЗМІ

Народні депутати - члени ВО «Свобода» пропонують законодавчо розширити застосування державної мови в ЗМІ. Відповідний законопроект № 1237 «Про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою)» зареєстровано в парламенті Юрієм Бубликом, Олегом Осуховським, Андрієм Іллєнком, Олександром Марченком, Михайлом Головком, Юрієм Левченком і Сергієм Рудиком.

 

Ініціатори проекту пропонують додати до ст. 4 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» абзац: «Друковані засоби масової інформації в Україні можуть видаватися іншими мовами. При цьому сукупний тираж видання державною мовою має бути не меншим за сукупний тираж видання іншими мовами. Двомовні та багатомовні видання вважаються такими, що видаються іншими мовами».

 

Ініціатори проекту обґрунтовують свою пропозицію гострою  потребою   в   активізації цілеспрямованої  роботи над забезпеченням використання української мови у засобах  масової  інформації,  сфері  культури,  освіти  та науки, в інформаційних технологіях, рекламі тощо.

 

«Історичний досвід більшості європейських народів свідчить про те,  що мова як важливий показник національної ідентичності була і залишається  об'єктом державної підтримки та регулювання.  Проте, в Україні  ще  не  все  зроблено   для   повноцінного   впровадження української   мови  в  усі  сфери  суспільного  життя.  Потребують удосконалення правові норми, що регулюють її функціонування», - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

 

Нагадаємо, до новообраної Верховної Ради подано з урахуванням згаданого вже п'ять законопроектів щодо регулювання діяльності ЗМІ та журналістів.

 

Народний депутат Павло Різаненко (фракція «Блок Петра Порошенка») прагне законодавчо закріпити право на належні умови для роботи представників ЗМІ під час відкритих засідань парламентських комітетів. У парламенті зареєстровано відповідний законопроект № 1228 «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України.

 

Народні депутати пропонують не допускати забезпечення судового позову шляхом накладення арешту на рахунки чи майно ЗМІ, заборони  або встановлення обов'язку вчиняти певні дії при здійсненні ними інформаційної діяльності. Відповідний законопроект № 1119 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації» зареєстровано у Верховній Раді. Його авторами є народні депутати Юрій Левченко, Олег Осуховський, Андрій Іллєнко, Юрій Бублик, Олександр Марченко, Михайло Головко.

 

1 грудня, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко та народний депутат від партії «Батьківщина» Олександр Абдуллін зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами держвлади,  іншими держорганами та органами місцевого самоврядування.

 

Народний депутат Ігор Жданов (ВО «Батьківщина») вніс до Верховної Ради законопроект щодо узаконення так званого «списку адаптованих каналів» і заборони трансляції реклами на російських каналах, який у парламенті минулого скликання ініціювали народні депутати Олена Кондратюк, Микола Томенко, Микола Баграєв і Микола Княжицький. Він ініціював законопроект № 1089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду