Законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах знову внесено до Ради

Законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах знову внесено до Ради

1 Грудня 2014
3366

Законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах знову внесено до Ради

3366
Законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах знову внесено до Ради
Законопроект щодо «списку адаптованих каналів» і заборони реклами на російських каналах знову внесено до Ради

Народний депутат Ігор Жданов (ВО «Батьківщина») знову вніс до Верховної Ради законопроект щодо узаконення так званого «списку адаптованих каналів» і заборони трансляції реклами на російських каналах, який у парламенті минулого скликання ініціювали народні депутати Олена Кондратюк, Микола Томенко, Микола Баграєв і Микола Княжицький.

 

28 листопада пан Жданов зареєстрував законопроект № 1089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій). Його текст і пояснювальна записка дублюють текст законопроекту № 4379а, зареєстрованого у Верховній Раді минулого скликання.

 

Автори законопроекту пропонують зафіксувати в статті 42 закону «Про телебачення і радіомовлення» норму про те, що провайдери мають право ретранслювати іноземні програми з країн, що не входять до Європейського Союзу, або країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення лише в разі відповідності змісту програми вимогам чинного законодавства України, Європейській конвенції про транскордонне телебачення та в разі включення програми до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Чинна редакція цієї статті зобов'язує провайдерів адаптувати зміст призначених для ретрансляції програм до вимог законодавства України. Але яким чином - закон не визначає.

 

Таким чином, законопроект передбачає закріпити на законодавчому рівні норму про існування переліку іноземних програм до ретрансляції, який раніше незаконно вела Нацрада.

 

Також автори законопроекту пропонують дозволити трансляцію (ретрансляцію) оплаченої в Україні реклами лише в програмах іноземних мовників з Європейського Союзу або країн, які ратифікували Європейську конвенції, водночас заборонити рекламу (навіть оплачену в Україні) в програмах мовників з інших країн. Таким чином, може бути заборонено трансляцію в Україні реклами в ефірі російських каналів, адже Росія не ратифікувала Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Автори пояснюють необхідність прийняття законопроекту потребою в протекціонізмі розповсюдження програм і передач вітчизняного виробництва.

 

«Одним із факторів, які стримують розвиток вітчизняного телевиробництва, є недостатній об'єм рекламного ринку в Україні. Так, наприклад, ринок ТБ реклами Польщі у чотири рази більший від українського. Окрім цього, у вітчизняному телепросторі присутні іноземні телекомпанії, які представляють країни не лише зі значно більшим об'ємом ринку ТБ реклами, а й країни, у яких телекомпанії отримують державні субсидії. Так, у Росії "Первый канал" лише у 2013 році отримав 3,75 млрд рублів, а НТВ - 705 млн рублів державних субсидій і т.д. Зрозуміло, що за таких обставини вітчизняні телекомпанії не можуть конкурувати з іноземними телекомпаніями як в частині боротьби за телеглядача (шляхом продукування якісного телевізійного продукту), так і в частині боротьби за рекламодавця», - йдеться в пояснювальній записці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3366
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АППК
3404 дн. тому
)) ну что ж, привет провайдерам от новой рады. бегите срочно на поклон вычеркивать из законопроэкта адаптационные списки... ) не успели избраться, а уже стремятся заработать.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду