Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні

Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні

28 Листопада 2014
4246
28 Листопада 2014
18:12

Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні

4246
Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні
Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні

До фотокниги Євгена Фельдмана «Нарізно» увійшли кращі з 15 тисяч знімків, зроблених автором під час Євромайдану, конфліктів у Криму та на сході України. Про роботу над виданням фотожурналіст розповів в інтерв'ю українському інтернет-виданню Bird In Flight.

 

Євген Фельдман - штатний фотограф «Нової газети» (Росія), який також співпрацює з Mashable (США). Фоторепортер знімав для провідних російських і міжнародних агентств і видань, брав участь у кількох колективних виставок.

 

«Не пам'ятаю, як мені прийшла в голову ідея зробити книгу, але півроку тому я став нею просто одержимий. До цього у мене вже був досить безглуздий досвід з виставками: участь у них не приносило ні доходу, ні задоволення, ні відчуття, що ти дмухнув у вічність. А книжку можна потримати в руках, люди будуть її зберігати і багато пізніше згадувати події, які емоційно переживали або в яких навіть брали участь», - розповів він.

 

Проте складність була у тому, що фоторепортер не мав можливості  стежити за процесом на всіх стадіях. За словами пана Фельдмана, колеги переконали його, що наразі неможливо знайти в Росії видавництво, яке б випустило книгу про події в Україні. Тому фотожурналіст вирішив збирати гроші через краудфандінг на платформі «Планета».

 

«Я хвилювався, як відреагує моя газета, але в підсумку все вийшло відмінно», - розповів фотограф.

 

Заявлені на сайті 400 тисяч рублів - мінімум, необхідний на друк книги, вдалося зібрати приблизно за тиждень - до початку жовтня.

 

«Я навіть не очікував, що все піде так добре. Зараз зібрано майже півтора мільйона рублів - це рекорд рунета для книжкових краудфанд-проектів, і до закінчення кампанії залишається ще три дні, але на «Планеті» неможливо закрити збір відразу після того, як потрібна сума зібрана. Надлишки я витрачу на техніку і поїздки в ті міста, звідки багато замовлень - там я намагаюся організувати презентації», - зазначив Євген Фельдман.

 

Фотограф розповів, що цікавився Україною ще зі школи та пам'ятає часи «Помаранчевої революції».

 

«Хоча я був зовсім дитиною, той Майдан чомусь був важливий для мене. Мені завжди була цікава Україна. Коли почався другий Майдан, у мене не виникло питання, їхати чи ні», - заявив він.

 

Проте до силових протистоянь у Києві він виявився не готовим, в деяких ситуаціях йому було страшно.

 

Євген Фельдман розповів, що відбирав фото для книги з величезного архіву: 15 тисяч кадрів, 400 гігабайт. «Багато чого з того, що я прогледів, коли відбирав фотографії для публікації в газеті, виявилося гідним. Наприклад, фотографія на обкладинці ніде раніше не публікувалася. Таких забутих кадрів набралося багато», - повідомив він.

 

Разом з ним над створенням книги працював дизайнер та фоторедактор.

 

«Коли я їхав на вибори народних депутатів в Маріуполь і влади сепаратистів у Донецьк (26 жовтня і 2 листопада), все було майже готове. І я їхав, не розуміючи, що ще повинен відзняти, хоча відчував, що чогось не вистачає. Але в підсумку те, що вийшло, заповнило порожнечі в оповіданні й дозволило зробити вірні акценти», - розповів фотограф про завершальну частину відбору кадрів.

 

Усього до книги увійшло 150 фотографій.

 

Євген Фельдман розповів, що не взявся писати багато текстів для книги, бо вони вийшли б занадто емоційним. Тому він запросив до співпраці журналіста Іллю Барабанова («КоммерсантЪ»), який багато часу провів в Україні. Пан Барабанов написав передмову до книги, а фотограф - декілька своїх текстів.

 

«Усім хочеться знати правду хоча б певною мірою. Але я розумію, що це складно. Перебуваючи там, ти розумієш, що відбувається, тільки фрагментами, а не цілком. Ти знаєш, що думають люди, з якими ти говорив. І тут важливо розуміти, де закінчуються об'єктивні дані, якими ти володієш. Я можу видобути лише крихту інформації і бути впевнений, що ця інформація вірна. Я один з небагатьох журналістів, який побував з обох сторін. І мені здається, я зумів передати правду різних людей. Я зрозумів різні правди, побачив їх і відчув. І при цьому зрозумів, що війна - це не спосіб знайти істину між цими правдами», - вважає Євген Фельдман.

 

Одна з фотографій з книги російського фотожурналіста

 

Нагадаємо, 7 листопада в києві презентували книгу про події на Майдані Euromaidan. History in the maiking, в яку увійшли близько 200 фотографій 47 українських фотожурналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4246
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду