«Стоп цензурі!» та медійні організації вимагають від влади успішно розслідувати напади на журналістів і покарати винних

«Стоп цензурі!» та медійні організації вимагають від влади успішно розслідувати напади на журналістів і покарати винних

24 Листопада 2014
7941
24 Листопада 2014
18:35

«Стоп цензурі!» та медійні організації вимагають від влади успішно розслідувати напади на журналістів і покарати винних

7941
«Стоп цензурі!» та медійні організації вимагають від влади успішно розслідувати напади на журналістів і покарати винних
«Стоп цензурі!» та медійні організації вимагають від влади успішно розслідувати напади на журналістів і покарати винних

Журналістський рух «Стоп цензурі!» та низка медійних організацій вимагають від влади успішних розслідувань і покарання винних у нападах на журналістів. Відповідну заяву вони поширили 24 листопада з нагоди всесвітнього Дня безкарності за напади на журналістів, що відзначався 23 листопада.

 

Вони констатували, що у 2014 році нападів на журналістів було більше, але кримінальних проваджень - менше, ніж у 2013 році.

 

У свою чергу автори заяви висловили готовність співпрацювати з владою у форматі відкритих робочих груп, оперативно надавати владі факти порушень і підтримувати зусилля влади із забезпечення справедливості і свободи слова.

 

Наводимо повний текст заяви:

 

Заява

 

23 листопада у всьому світі вшановували День безкарності за напади на журналістів. З нагоди цього дня, українські та міжнародні медіа-організації звертаються до української влади із закликом розслідувати злочини проти журналістів і забезпечити дотримання принципів свободи слова.

 

Сьогодні журналісти в Україні зазнають надзвичайних ризиків, щоб донести людям інформацію, яку інакше вони не змогли б отримати. Окрім того, що журналісти працюють у зоні бойових дій, вони продовжують викривати корупцію і ставити незручні питання владі.

 

Однак у цих складних умовах ми вкотре змушені констатувати відсутність прогресу у процесах покарання винних у нападах на журналістів. Тільки у 2014 році було зафіксовано щонайменше 281 напад на журналістів і 137 фактів перешкоджання професійній діяльності, за даними ІМІ та організації «Репортери без кордонів». Однак, за даними ГПУ, з 1 січня по 31 жовтня 2014 року, лише 6 справ було скеровано до суду, і лише у 10 справах винним було оголошено про підозру. Для порівняння, у 2013-му, коли постраждалих журналістів було менше в рази, до суду було скеровано п'ять справ. За цей же період зареєстровано 136 кримінальних правопорушень за 171 статтею, всього кількість постраждалих журналістів, які подали заяви до прокуратури, - 178 осіб.

 

Медіа-організації висловлюють надзвичайну стурбованість таким високим рівнем безкарності, що лишився однією з ключових проблем медіа-сфери в Україні навіть після приходу нової влади. Не буває свободи слова і вільних журналістів без гарантій їхньої фізичної безпеки.

 

Медіа-організації вимагають від влади результату - успішних розслідувань і покарання винних. У свою чергу, медіа-організації готові співпрацювати у форматі відкритих робочих груп, оперативно надавати владі факти порушень і підтримувати зусилля влади із забезпечення справедливості і свободи слова.

 

Медіа-організації також звертаються до нового парламенту з проханням призначити головою Комітету з питань свободи слова людину, якій довіряє медіа-спільнота і яка справді буде перейматися питаннями інформаційної сфери, свободи слова й активно допомагати Україні на шляху інтеграції в європейську спільноту. У зв'язку із цим, медіа-організації пропонують новообраному парламенту затвердити кандидатуру Світлани Заліщук на посаду голови Комітету з питань свободи слова. Комітет у жодному разі не можна віддавати колишнім регіоналам і тим, хто ініціював та голосував за так звані «диктаторські закони 16 січня».

 

Влада має продемонструвати, що вона спроможна гарантувати безпеку журналістів і підтримати свободу слова не на словах, а на ділі.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!»

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Центр UA»

ГО «Інститут медіа права»

ГО «Детектор медіа»

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів»

МГО «Інтерньюз Україна»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7941
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виталий К
3429 дн. тому
Да какое расследование, они там с люстрацией никак не разберутся. Увольняли - увольняли, а теперь получили иски в адрес ГПУ. Видимо прокурор Черкасс и его зам, виновными себя не считают, а даже наоборот, уверены в неправомерности их увольнения. Так что придётся кому-то выплачивать компенсацию данным чиновникам http://prokurorska-pravda.today/news/byivshij-cherkasskij-oblprokuror-mikolenko-i-ego-zam-vegera-uvolennyie-po-lyustratsii-trebuyut-vosstanovleniya-v-sude/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду