Уряд Сербії заявляє, що анулює надання громадянства Сергію Курченку

Уряд Сербії заявляє, що анулює надання громадянства Сергію Курченку

21 Листопада 2014
3781
21 Листопада 2014
18:58

Уряд Сербії заявляє, що анулює надання громадянства Сергію Курченку

3781
Уряд Сербії заявляє, що анулює надання громадянства Сергію Курченку
Уряд Сербії заявляє, що анулює надання громадянства Сергію Курченку

Уряд Сербії, країни, яка претендує на вступ до ЄС, заявляє про намір скасувати  надання громадянства українському олігарху Сергію Курченку. Про це повідомляє Deutsche Welle  з посиланням на інформагентство AP.

 

Нагадаємо, сьогодні, 21 листопада, сербський таблоїд Blic Online з посиланням на власні джерела повідомив, що олігарх, власник медіа холдингу «Український медіа холдинг» (УМХ) Сергій Курченко, який втік з України, отримав громадянство Сербії за прискореною процедурою як іноземець, який тимчасово працює в Сербії і планує зробити «інвестиції в сербська енергетику».

 

При цьому співрозмовник видання стверджував, що пан Курченко є громадянином Росії. «Курченко, який є громадянином Росії, хоча народився у Харкові в Україні, отримав у Сербії громадянство в рамках прискореної процедури, можливо як "іноземець, що тимчасово працює в Сербії" за рекомендацією міністерства», - цитує його Blic Online.

 

Натомість у представництві прем'єр-міністра Сербії Александра Вучича заявили інформаційному агентству dpa, що «ініційовані процедури, аби скасувати громадянство» Сергія Курченка, чиє ім'я внесено у «чорний список» осіб, проти яких ЄС застосував санкції. Уряд Сербії побоюється,  що надання громадянства олігарху може ускладнити переговори щодо вступу Сербії до ЄС.

 

У ситуації, коли Брюссель та Москва намагаються впливати на зовнішньополітичний курс країни, яка є кандидатом на вступ до ЄС, надання громадянства людині з оточення екс-президента Віктора Януковича наштовхує на неоднозначні думки, стверджується у повідомленні dpa.

 

Раніше СБУ заявила, що Сергій Курченко отримав російське громадянство.

 

Після перемоги Майдану олігарх  втік з України в Росію. 6 березня Євросоюз і Канада оголосили, що Сергій Курченко числиться в списках високопоставлених українських чиновників, проти яких запроваджуються фінансові санкції.

 

20 березня Генеральна прокуратура України оголосила власника УМХ в розшук.  4 квітня на сайті МВС фото і дані Сергія Курченко з'явилися в розділі розшуку осіб, які переховуються від прокуратури.

 

Нагадаємо, у жовтні СБУ повідомила, що власник УМХ безпосередньо здійснював керівництво злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі у нафтогазовій та банківський сферах на загальну суму близько 5 млрд грн.

 

Водночас російське видання «РБК» стверджує,  що группа «СЕПЕК» («ВЕТЭК») Сергія Курченка планує провести ребрендинг - таким чином бізнесмен хоче позбавитись бренду, з яким в Україні пов'язане кримінальне провадження. За даними джерел в оточенні бізнесмена, тепер його активи об'єднує нова компанія Premier Oil Group.

 

22 вересня «Український медіа холдинг» (УМХ) оголосив про призначення з 26 вересня головою своєї наглядової ради народного депутата від Партії регіонів, першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олени Бондаренко. Раніше громадянин Росії Юрій Ровенський з липня залишив посаду голови ради директорів медіахолдингу UMH Group (УМХ).

 

5 листопада власник групи компаній СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергій Курченко і засновник, президент UMH group («Український медіа холдинг») Борис Ложкін оголосили про дострокове закриття угоди з купівлі компаніями пана Курченка 99,9% акцій UMH group.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду