Правоохоронці вимагають від журналістів прес-карт єдиного зразка - НСЖУ

Правоохоронці вимагають від журналістів прес-карт єдиного зразка - НСЖУ

20 Листопада 2014
3588
20 Листопада 2014
14:36

Правоохоронці вимагають від журналістів прес-карт єдиного зразка - НСЖУ

3588
Правоохоронці вимагають від журналістів прес-карт єдиного зразка - НСЖУ
Правоохоронці вимагають від журналістів прес-карт єдиного зразка - НСЖУ

Правоохоронні органи мають бути більш відкритими до журналістів, а медійники, у свою чергу, мати єдині знаки ідентифікації, йшлося під час круглого столу «Вдосконалення практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками мас-медіа», що відбувся в Одесі 19 листопада. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Зустріч журналістів і правоохоронців за круглим столом, що ініційована Координатором проектів ОБСЄ в Україні, відбувається в Одесі вже вдруге. Подібні заходи пройшли також у Харкові та Києві. Партнером проекту виступає Національна спілка журналістів України.

 

На круглому столі 19 листопада було зазначено, що правоохоронні органи мають бути більш публічними, проводити регулярні брифінги для журналістів, де представники ЗМІ можуть поставити питання безпосередньо начальникам управлінь, сказала головний юрисконсульт та секретар НСЖУ Тетяна Котюжинська.

 

«Також обговорювали пропозицію, аби було розроблено єдиний перелік документів, які можуть надаватися журналістам, незважаючи на таємницю слідства. Ішлося і про необхідність змін до законодавства, які б захищали слідчого, що надає журналістам суспільно важливу інформацію», - повідомила медіаюрист.

 

Крім цього журналісти і правоохоронці зійшлися на тому, що потрібно спеціальне навчання для представників правоохоронних органів щодо прав та обов'язків журналістів та особливостей взаємодії з ними.

 

У свою чергу правоохоронці наголосили на потребі впровадження єдиної прес-карти для журналістів, яка б дала змогу чітко ідентифікувати працівників ЗМІ.

 

«Представники міліції наголошували на випадках, коли під виглядом журналістів ті ж "бритоголові молодики" потрапляють на виборчі дільниці. Тобто, все ж таки потрібне підтвердження професійного статусу з боку медіаорганізацій», - сказала виконавчий секретар Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Оксана Винничук.

 

За її словами, під час другого круглого столу в Одесі було вироблено спільні кроки щодо вирішення тих чи інших проблем. Деякі з озвучених питань знайшли своє вирішення. «Наприклад, минулого разу ми наголошували на необхідності ідентифікації міліціонерів. І ось вже було оголошено про те, що для міліції вводяться ідентифікаційні жетони. Тому позитивні зрушення є», - заявила пані Винничук.

 

Учасники погодилися з тим, що необхідно продовжувати діалог з правоохоронцями.  «Дуже важливий переговорний процес. Якщо стався конфлікт, він повинен, перш за все, вирішуватися у переговорному процесі. Це демонструє і наше сьогоднішнє спілкування», - наголосив голова Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко у свою чергу зауважив, що результати домовленостей підтвердять тільки випробування «гарячими подіями».

 

«Під час круглих столів у гарячих дискусіях ми бачимо, що правоохоронці готові визнавати права журналістів, але чи будуть ці домовленості дотримані, ми зможемо побачити тільки у випадку надзвичайних подій», - зазначив Сергій Томіленко.

 

Як повідомлялося, рамках проекту «Вдосконалення практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ» готується посібник  для журналістів і правоохоронців, у якому будуть подані практичні рекомендації щодо прав та обов'язків кожної зі сторін.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів України прийняв постанову про порядок ідентифікації працівників органів внутрішніх справ. Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий повідомив, що для співробітників української міліції будуть введені ідентифікаційні жетони.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду