Суд відмовив у позові обвинувачуваного у вбивстві до чернівецької газети «Версії»

Суд відмовив у позові обвинувачуваного у вбивстві до чернівецької газети «Версії»

20 Листопада 2014
2656
20 Листопада 2014
09:50

Суд відмовив у позові обвинувачуваного у вбивстві до чернівецької газети «Версії»

2656
Суд відмовив у позові обвинувачуваного у вбивстві до чернівецької газети «Версії»
Суд відмовив у позові обвинувачуваного у вбивстві до чернівецької газети «Версії»

Шевченківський районний суд міста Чернівців під головуванням судді Миколи Данилюка   відмовив у задоволенні позову Рустама Агаларова Расім Огли до працівників  місцевої газети «Версії» журналістки  Лідії  Кирилюк та власниці і головреда  видання   Людмили Чередарик. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа профспілки України (НМПУ).

 

У позові вимагалося  спростувати  недостовірні відомості, викладених у статті Кирилюк  під назвою «Вбивця гуляє на волі...». Позивач просив спростувати як недостовірну інформацію заголовок статті,  слова Лариси Савки матері загиблого Олександра Савки про те, що Рустам Агаларов є вбивцею її сина, а також слова свідка подій Олени Доманіної про те, що Агаларов погрожував їй та вимагав змінити свідчення.

 

Стаття була створена на основі матеріалів прес-конференції, на якій Лариса Савка і Олександра Доманіна заявили, що звинувачують Рустама Агаларова у вбивстві.  Позивач вважав,  що журналісти, поширивши ці звинувачення, порушили принцип презумпції невинуватості, оскільки нема відповідного вироку суду щодо пана Агаларова. 

 

Інтереси журналістів представляли юрист медіапрофспілки  Олександр Тарасов, юристи Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Валентина Софяк та Тетяна Рудницька.

 

Олександр Тарасов заявив на суді, що «відповідно до  ст. 42 закону  «Про друковані засоби масової інформації»  журналіст та ЗМІ не несуть відповідальності за відтворення публічних виступів осіб. Крім того, ст.10 Європейської конвенції захищає не лише суть, а й форму журналістських висловлювань, й допускається певний ступінь перебільшення. Європейський суд з прав людини  вважає,  що «покарання журналістів за відтворення відредагованих чи не відредагованих повідомлень інших осіб є не сумісним зі свободою слова».

 

Юрист ІРРП адвокат Валентина Софяк в суді  наголосила: «Відповідно до практики Європейського  суду за ст.10 Європейської конвенції, висвітлення журналістами перебігу кримінального процесу, особисті коментарі та відтворення думки потерпілих, не є порушенням принципу невинуватості. Обов'язок утримуватись від публічного визнання особи винною у скоєнні кримінального правопорушення, без вироку суду, покладається перш за все на органи державної влади та їх посадових осіб».

 

Починаючи з червня, чернівецькі журналісти за підтримки юристів НМПУ і ІРРП виграли чотири справи у позивачів, які вимагали від них спростувань або компенсацій.

 

Нагадаємо, у червні «Детектор медіа» повідомила, що у місті Чернівцях обвинувачений у скоєнні вбивства Рустам Агаларов позивається у суді до місцевих газет «Буковина», «Версії» та «Час» через те, що видання у своїх матеріалах назвали його вбивцею без вироку суду.

 

30 липня Апеляційний суд Чернівецької області задовольнив скаргу видання «Час» про скасування рішення районного суду про спростування інформації, що стосувалася вбивства у «Графській садибі». Рішення суду першої інстанції зобов'язало газету «Час» опублікувати  спростування статті «Незавершена історія гучного вбивства», виплатити судові витрати, а також витрати на оплату праці адвоката позивача Рустама Агаларова, якого видання звинуватило у вбивстві без вироку суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду