Нові Санжари: що мусило бути, й чого не було

28 Лютого 2020
1057
28 Лютого 2020
15:40

Нові Санжари: що мусило бути, й чого не було

1057
Нові Санжари: що мусило бути, й чого не було

Коли тільки почали надходити перші звістки про те, що натовп у Нових Санжарах блокує проїзд евакуйованим із Китаю, призначеним на карантин, стало очевидно: відбувається подія аж ніяк не локального масштабу. Коли почали надходити новини про агресивність новосанжарського натовпу, а тим паче про каміння в автобуси, стало ще очевиднішим: подія, можливо, є віховою. Й неодмінно набуде всесвітнього розголосу в медіа різних країн. Це буде такий негатив для образу України, який закарбується у свідомості й пересічних громадян, і політиків в усьому світі. А отже, справить потужний вплив на ставлення до України й її сприйняття у світі.

Від самого початку було очевидним: треба діяти, й діяти негайно.

Що зробили б у подібній ситуації в будь-якій країні, де інститут репутації є не порожнім звуком? Усі політичні лідери — владні й опозиційні — виступили б зі зверненнями, закликали би припинити насильство й роз'яснили б, чому. Бо натовп — це представники їхнього електорату.

Просто відомі й авторитетні політики негайно зробили б те саме. Й доклали б усіх зусиль, щоби їхні звернення й заклики здобули якнайширше поширення. Те саме негайно зробили би просто авторитетні люди, що користуються суспільною довірою.

Можливо, чимало з них не обмежилися б заявами, а негайно виїхали б до Нових Санжар, щоби особисто вгамовувати натовп. Діяли б. Не вираховуючи, як це відіб'ється на їхньому політичному рейтингу. Не стаючи в позу “а я поза політикою”. Діяли б як люди з розумом і душею, а не як бездушні функції, корисливі й цинічні.

Коли ж виникли великі підозри, що заворушення було кимось інспіровано, й що, можливо, ці події є актом російської гібридної війни — жодних сумнівів, як діяти, в наших небожителів не мало б залишитися.

Наші ж лідери думок залишилися в позиції “на дивані в соцмережах”.Для них новосанжарська ганьба — це була просто “цікава движуха”, яку тепер можна досхочу обсмоктувати в соцмережах. Тобто, по суті, у своєму замкненому колі.

Оце й був іспит на демократичну зрілість. Оце й був іспит на публічну комунікацію. Провалений іспит.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду