У нашій воді — монооксид дигідрогену, рятуймося!

3 Грудня 2019
1389
3 Грудня 2019
14:50

У нашій воді — монооксид дигідрогену, рятуймося!

1389
У нашій воді — монооксид дигідрогену, рятуймося!

Знаєте, що мене найбільше вражає в публікаціях наших ЗМІ на тему глобального потепління?

Але ні, передусім дисклеймер: я аж ніяк не ставлю під сумнів факт глобального потепління й шкідливих наслідків від нього. Абсолютно рівною мірою я не сталю під сумнів сумніви як у самому факті глобального потепління, так і в тому, що це, навіть якщо загроза, — аврал і полундра, а не просто чергова проблема, з якими людство протягом своєї історії стикалося тисячами. Я в тому — не фахівець і можу лише брати до відома інформацію, яку отримую. Або не брати — якщо її тональність мене насторожує.

Я — про манеру подання проблеми в наших ЗМІ, в більшості публікації із даної теми. Про ту саму тональність.

А привертає увагу одна обставина. У багатьох публікаціях про глобальне потепління фігурує страшнючий газ СО2, він же це-о-два. Окрім нього, в цих публікаціях багато згадок про ще жахливішу речовину — двоокис вуглецю. Нарешті, як виявляється, в атмосфері накопичується взагалі пекельний газ — діоксид вуглецю. Але й це ще не все: з проблемою глобального потепління міцно пов'язаний карбоновий діоксид — узагалі чорт знає, що воно таке, й звідки тільки він узявся.

І зовсім рідко в публікаціях про глобальне потепління зустрічаються згадки про вуглекислий газ — той самий, про який усі ми знаємо ще зі школи: він є невід'ємною частиною земної атмосфери — хоч і в малих кількостях, і саме ним живляться рослини, у спосіб фотосинтезу переробляючи той вуглекислий газ на органічні сполуки.

І справді: та що там той вуглекислий газ, коли страшна небезпека нависла — карбоновий діоксид вуглецю? Хіба ж тут до вуглекислого газу?

І ошелешена та приголомшена, налякана публіка вже не одразу й збагне: СО2, двоокис вуглецю, діоксид вуглецю, карбоновий діоксид — усе це одна й та сама речовина, один і той самий газ. Той самий, що зветься вуглекислим. Це — різні назви вуглекислого газу, які не змінюють його суті.

Але коли сказати «діоксид вуглецю» — авдиторія аж затремтить. Коли ж сказати «вуглекислий газ» — ні, не той ефект, зовсім не той. Буденно якось.

Тільки така от не полишає думка. Якщо ЗМІ прагнуть розкрити проблему, щоб авдиторія її зрозуміла — вони вживають найпростіші, найбільш звичні назви. Ті, які будуть найзрозумілішими. Якщо ж ЗМІ мають на меті налякати авдиторію, полоскотати їй нерви, навіяти їй відчуття «всепропалозрада», то вони вдається до найзаковиристішої термінології. Цілком за принципом: «Тепер уже точно розумними виглядатимемо». От тільки якщо ЗМІ прагнуть нажахати авдиторію, то про розкриття теми глобального потепління можна забути: ця тема — лише привід, і на її місці могла б опинитися будь-яка інша. А за всією цією діоксидністю починає виразно бовваніти щось дуже-дуже жовте.

А може, й самі журналісти просто не знають, що двоокис вуглецю та діоксид вуглецю — це простий вуглекислий газ? Точнісінько так само, як окис водню та дігідрогеновий монооксид — це звичайна вода?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду