Яременко, приватність і «від 3 до 7 років»

Яременко, приватність і «від 3 до 7 років»

1 Листопада 2019
1479
1 Листопада 2019
15:30

Яременко, приватність і «від 3 до 7 років»

Максим Дворовий
юрист Лабораторії цифрової безпеки
1479
Яременко, приватність і «від 3 до 7 років»
Яременко, приватність і «від 3 до 7 років»

Якщо Яременко хотів поговорити про закон, мораль і нагадати про користування краденим під аплодисменти своєї фракції, то давайте поговоримо.

Конфлікт приватності та свободи слова - річ не нова. І якщо говорити про право, то є одна чудова річ під назвою Європейський суд з прав людини. А в ньому - три ключові справи Von Hannover v Germany (No 2), Axel Springer AG v Germany та Couderc and Hachette Filipacchi Associés v France, де було розроблено критерії балансу між статтями 8 і 10 Конвенції (право на повагу до приватного життя і право на свободу вираження поглядів):

1) внесок публікації до дебатів, що становлять публічний інтерес;
2) рівень відомості особи, якої стосується публікація;
3) предмет публікації;
4) попередня поведінка особи, якої стосується публікація;
5) зміст, форма і наслідки публікації;
6) (де це є релевантним) обставини, у яких були отримані фото.

Не зупинятимемося на ширшій межі критики, якій підлягають політики, а тим паче - голова комітету з міжнародних справ: вони однозначно є публічними особами. Більш проблемними є аналіз обставин, у яких були отримані фото, а також те, чи був публічний інтерес у отриманій інформації.

Верховна Рада - публічне місце, згода на фотографування не є потрібною. Понад те, легітимні очікування захисту приватності, очевидно, є нижчими: депутати знають, що їх знімають, а також мали знати про гучні історії з фотографуванням переписки навіть у цьому скликанні. Отже, на відміну від окремих прецедентів (Von Hannover v Germany), важко сказати, що вони живуть у постійній атмосфері харасменту чи переслідування або ж те, що за ними слідкують за межами парламенту. Тому крадіжка - це смішно, так.

Тепер предмет публікації і публічний інтерес. Так, питання сексуального життя є чутливим та належить до найбільш приватної сфери. Втім, той же Європейський суд, зважаючи на власні критерії, зазначав, що фотографії весілля двох відомих митців (Lillo-Stenberg and Saether v Norway), інформація про позашлюбних дітей (Couderc and Hachette Filipacchi Associés v France) може становити публічний інтерес. Хоча є практика, що каже інакше (Ruusunen v Finland, Standard Verlags GmbH v Austria (No 2)).

Тому додамо контекст. А контекст у нас такий:

1) у суспільстві є дискусія щодо того, чим займаються депутати у Верховній Раді. Зокрема, цю дискусію провокує сама ж партія СН, значна частина діяльності якої протягом перших місяців функціонування парламенту спрямована на те, аби змусити депутатів працювати і займатися справами у Раді (закони про прогули, кнопкодавство і так далі);
2) завдяки Киві є і дискусія щодо того, чи можуть нардепи, прости господи, влаштовувати своє особисте життя на Грушевського;
3) тим паче у суспільстві є дискусія щодо зовнішньої політики та її напрямів, якими мав би займатися пан Яременко як голова профільного комітету, а тому його діяльність в Раді розглядатиметься крізь цю призму;
4) ну і насамкінець - у суспільстві є дискусія щодо взаємовідносин влада-ЗМІ (Богдан, передчасний пост Рябошапки про звільнення заручників, мовчанка щодо формули Штайнмаєра). Тут Яременко теж прекрасний: згадаємо, що його перший пост говорив про "провокацію" для інших медіа. І цей пост теж треба брати до уваги при аналізі.

Висновок: «від 3 до 7 років» не пройде у Страсбурзі. Як не пройшла б і справа Ландика на початку 10х.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1479
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду