Микола Семена – політв'язень без опіки

Микола Семена – політв'язень без опіки

20 Вересня 2019
1903
20 Вересня 2019
11:13

Микола Семена – політв'язень без опіки

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1903
Кримський політв'язень журналіст Микола Семена лишився без уваги. Формально він не у в'язниці. Але півострів фактично став для нього територією, обмеженою ґратами.
Микола Семена – політв'язень без опіки
Микола Семена – політв'язень без опіки

Особисто для мене імена Олега Сенцова і Романа Сущенка тісно пов'язані з іменем Миколи Семени, який перебуває на окупованому півострові і не може звідти виїхати. Коли до Семени прийшли з обшуком, то Сенцов уже сидів.

За тиждень відбувалася конференція Європейської федерації журналістів у Сараєві. Я там виступав із закликом ухвалити заяву на підтримку Семени і кримських журналістів. Це було особливо складно, оскільки росіяни виступали проти. Я розповів аудиторії історію Сенцова і запитав: «Ви хочете, щоб і Семена отримав строк невідомо за що?». Конференція підтримала заяву щодо Семени.

Коли посадили Сущенка, то на міжнародних конференціях, де брав участь від Центру інформації про права людини, говорячи про Семену, я часто ставив поруч ім’я Сущенка. Описував їхні історії як історії жертв політичних переслідувань.

Сущенко і Сенцов тепер у Києві – їх включили у список для обміну. А Семена продовжує перебувати в окупації. У своїй книзі «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу солова в Криму» я цілий розділ присвітив Семені – охочі можуть ознайомитися за лінком. Йому пощастило і не пощастило водночас. Пощастило, бо він не отримав реальний термін за свої публікації на сайті проекту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії». Йому дали два з половиною роки умовно. І ще три роки заборонили займатися публічною діяльністю. А не пощастило, бо умовний термін звучить якось не переконливо і його важко включити у список для обміну.

На міжнародних конференціях вдавалося спонукати наших закордонних партнерів вимагати скасування суду над Семеною, також звучали вимоги відпустити його в Київ на лікування, адже в нього серйозні проблеми зі здоров’ям. Але нічого не допомагало. Окупаційна влада відмовлялася реагувати на ці вимоги.

Хоча Микола Семена формально не у в'язниці, де-факто він ув’язнений. Не має права виїжджати за межі півострова. Він такий же політв’язень, якими були Сущенко і Сенцов. Тим паче, що він не випадкова жертва – на окупованому півострові він продовжував виконувати свої професійні обов’язки, за що й поплатився.

Тож, можливо, було б справедливим далі за нього боротися? Наприклад, вимагати включення його до списку на обмін, про який влада говорила недавно? Думаю, що правозахисники мали б так ставити питання.

Фото: Європейська обсерваторія журналістики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1903
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду