Затаврувати «Грінпіс»

5 Вересня 2019
771
5 Вересня 2019
11:57

Затаврувати «Грінпіс»

771
Неодмінно затаврувати!
Затаврувати «Грінпіс»

Всесвітньо відома організація «Грінпіс» використовує мапи, на яких Крим позначено як російський. Гвалт! Ганьба! Шкандаль!

А точніше, робить це не вся організація, а її російське відділення. На мапах, які відображають поширення лісових пожеж у Росії. Але ж однаково це – «Грінпіс», той самий «Грінпіс». І куди ж тільки дивиться його керівництво?

Українці, які почують і прочитають цю новину, справедливо обурюватимуться. Чимало хто чергового разу перейметься настроями «всепропало»: От, мовляв, як ця організація ставиться до України! І це — в найкращому разі.

А в найгіршому побачать у цьому черговий приклад нібито зради Заходу, його дволикості й купленості Росією: мовляв, російські гроші й бізнес із Росією йому важливіші за принципи.

А так і до відчаю недалеко. Й до заходоненависництва, прищепити яке українцям декому так хотілося б.

Але в даному разі річ от у чому. Невизнання Криму російським російське законодавство оголошує кримінальним злочином. Випустив в обіг мапи з українським Кримом — і все, до буцегарні з гарантованим терміном ув'язнення в кілька років; жодні адвокати не врятують. Це — для всіх причетних до оприлюднення мапи.

Для організації ж у цілому — гарантована заборона діяльності в Росії. Тим паче що Москва й без того не полюбляє «Грінпіс» - і за те, що іноземний він і міжнародний, і за те, що неурядовий, «самочинний».

Отже, російське відділення організації було змушене, вимушене оприлюднити саме таку мапу, бо не мало іншого виходу. Гарантовано підводити себе під в'язницю, а свою організацію під заборону — навряд чи варто цього вимагати. Зрештою, Росія й без того додає нам клопоту, а якщо ще й екологічне лихо планетарного масштабу там станеться? А неупереджено контролювати й моніторити не буде кому, застерігати й попереджати буде нікому?

Звісно ж, українські офіційні органи не могли заплющити очі на факт оприлюднення такої мапи. Навіть розуміючи всю безвихідність становища російського відділення «Грінпісу», не могли — вони мусили «поставити на вид». А ЗМІ?

А ЗМІ мусили б дати роз'яснення. Розтлумачити, що в Росії організація могла поширити або лише таку мапу, або взагалі ніяку. Розтлумачити, що не мав «Грінпіс» вибору. Без такого роз'яснення інформація є кричуще неповною й однобічною.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
771
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду