Казус Шуфрича: чи мудро вчинили «Солідарність» та «Батьківщина»?

29 Серпня 2019
857
29 Серпня 2019
17:23

Казус Шуфрича: чи мудро вчинили «Солідарність» та «Батьківщина»?

857
Казус Шуфрича: чи мудро вчинили «Солідарність» та «Батьківщина»?

Фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина» відкликали своїх депутатів із парламентського комітету з питань свободи слова, щойно стало відомо, що його очолить Нестор Шуфрич.

І цю позицію не просто можна зрозуміти — з нею хочеться солідаризуватися. Бо призначення Шуфрича головою цього комітету — це плювок у свободу слова. Це — те саме, що призначити комуніста головою комітету з приватизації, а расиста — головою комітету з толерантності.

Річ навіть не в тім, яку політичну силу представляє Шуфрич і чиїм соратником він є. Річ у самій особистості Шуфрича, яким він запам'ятався з токшоу, частим гостем яких він був протягом довгих років. А був він політиком, який завжди мав найнегативніші результати голосування глядачів, хоч би про що вів мову.

Бо він і сам — дуже вправний маніпулятор. Причому не простий: його обличчя, судячи з токшоу, майже не залишає зловтішна, недобра посмішка. Вона ніби промовляє: «Так, я знущаюся, так, я кажу неправду — а ви мені нічого не зробите». Посмішка людини, яка усвідомлює, що вчиняє погано, й це дає їй задоволення. (Існує в українській мові слово, яким подібну поведінку — знущання задля задоволення — позначають, але надто воно жорстке.) 

У токшоу так жодного разу ніхто й не зміг довести Шуфричеві, що біле — то біле; він міг підтримувати найабсурдніші й найбезглуздіші позиції — аби лише все було по-його. Причому цілком усвідомлюючи абсурдність і безглуздість своїх позицій.

Тож зібрання комітету зі свободи слова обіцяли перетворитися на ще те вимотування нервів — із нульовим результатом.

Усе це зрозуміло, й позицію «Солідарності» та «Батьківщини» можна зрозуміти як демарш, акт відчаю. От тільки залишається запитання: це був виважений, прорахований крок — а чи суто імпульсивний, на емоціях? Чи дасть він позитивний результат, а чи лише покаже позицію порошенківців із тимошенківцями, їхнє грюкання дверима?

Зрештою, чи глава парламентського комітету — це бог і цар у ньому? Чи має він повноваження й, головне, можливості одноосібно все вирішувати, одноосібно визначати позицію комітету? 

У слідчих органах існує практика: навіть коли чиїсь злочинні наміри є відомими, ніяких дій не вживати, дочекатися скоєння злочину й зловити на гарячому. То, може, подібним чином було варто вчинити й із Шуфричем? Увійти до очолюваного ним комітету й наочно показати, що з його головування тільки й може вийти? Щоби звинуватити його потім у конкретних порушеннях регламенту — наочно, на прикладах, а не лише в тому, що його звуть Нестор Шуфрич? Щоби не бути голослівними й напримиренними, коли ця непримиренність багатьма сприймається як безпідставна?

Нині з учинком депутатів від «Солідарності» та «Батьківщини» солідаризуються лише їхні переконані симпатики — а варто було б, щоби набагато ширше коло українців. Політично далекогляднішим було б довести ситуацію до логічного завершення й показати себе розумними й передбачливими політиками, а не чи то боягузами, чи то зверхніми й нетерпимими особами.

Ще раз: чи не краще було би наочно продемонструвати, що претензії до Шуфрича полягають не лише в тому, що він — Шуфрич, а в тому, який він Шуфрич? Довести ситуацію до логічного завершення, до кризи, до скандалу?

Бо цілком зрозумілим є: за нинішніх умов, зважаючи на особливості формування й депутатського складу взагалі, й владної фракції зокрема, кризи та скандали є неминучими. Новачки в політиці вчитимуться на ходу, на власних помилках. Або не вчитимуться — й тоді провокуватимуть ще більше криз та скандалів. То треба надавати їм наочний матеріал для навчання.

Не забруднити руки та вмити руки — за всієї схожості, це — різні речі. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду