Де війна, там завжди гинуть журналісти

20 Липня 2019
856
20 Липня 2019
09:00

Де війна, там завжди гинуть журналісти

Алла Лазарева
Власна кореспондентка журналу «Український тиждень» у Франції
856
Суд над Марківим - це спроба дорівняти ситуацію на полі бою до цивільного інциденту мирних часів.
Де війна, там завжди гинуть журналісти

До полеміки довкола вироку Віталію Марківу хотіла б нагадати, як загинув у Багдаді відомий український тележурналіст Тарас Процюк. У квітні 2003 американська армія заходила в місто. Тарас жив у готелі, де зупинилися переважно журналісти. Він вийшов на балкон пофільмувати. Американський танкіст, не роздивившись, прийняв його камеру за снайперську гвинтівку. І вистрелив.

Того танкіста було ідентифіковано відразу. Надто однозначна ситуація, без варіантів. Проте адвокати родини, яких підтримували міжнародні журналістські організації, не змогли отримати від американської сторони не те що компенсаціі - вибачень. Чому? Бо на війні - своі правила. Штати не побажали створювати прецедент, за яким родичі всіх загиблих під обстрілами цивільних почали б домагатися компенсацій та шукати того самого військового, що здійснив постріл.

Де війна, там завжди гинуть журналісти, мої колеги, яких невимовно шкода. Журналістику зовсім не випадково визнано однією з небезпечних професій. Але чи готовий сьогодні світ ставити під суд цілі арміі, бо під час боїв вони застосовують смертоносну зброю, а та зброя, на жаль, влучає не лише у військових? Прецедент з‘явився.

Суд над Марківим - це спроба дорівняти ситуацію на полі бою до цивільного інциденту мирних часів. Так, ніби італійський журналіст з перекладачем виїхали не до зони обстрілів на цивільній автівці без позначки «преса», а мирно собі подорожували гостинними донецькими степами. Я вже не кажу про те, що у солдата Марківа не було жодних мотивів організовувати навмисне вбивство лояльного до України італійського кореспондента, з яким він не був знайомий.

Суд над Віталієм - це суд над Україною, яка «насмілилася» боронитися від московськоі агресії зі зброєю в руках.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду