Сильний та чесний, але нечесний

16 Липня 2019
2280
16 Липня 2019
10:38

Сильний та чесний, але нечесний

2280
Сильний та чесний, але нечесний

Українське радіо, його Перший канал, як і годиться, крутить передвиборчу рекламу. Варто зазначити: цього разу вона далеко не тотальна й не всеосяжна. Подивившись на успіх Володимира Зеленського на президентських виборах, наші політичні мастодонти й бронтозаври й собі кинулися опановувати нові виборчі технології. Політики – істоти стадні…

У підсумку склалася анекдотична ситуація, що лідером із кількості рекламно-агітаційних білбордів зовсім донедавна з великим відривом була… «Слуга народу», всі решта пішли в онлайн (от би ще й там і залишилися!). Одиничні білборди різних партій виглядали, мов атавізми старих часів. Лише в останній тиждень перед виборами, мов у казці, виросли білборди «Опозиційного блоку» та «Опозиційної платформи за життя», які, коли не вчитуватися (а білборди й мають бути розрахованими на те, щоб над ними не замислювалися), майже не відрізнити перші від других: ці блокоплатформи, нарешті, збагнули, що їхня цільова аудиторія не надто дружить зі всілякими там диявольськими й неправославними цяцьками на кшталт інтернету та соцмереж.  

Так от, однією з політичних сил, які рекламуються на Першому каналі Українського радіо, є «Сила і честь» пана Смешка. Не впевнений, що буде зовсім дослівна цитата, але звучить це так:

«У парламенті не вистачає сильних і чесних. Україна потребує Смешка. Маємо обрати чесного прем’єра!» Отут я, нарешті, зрозумів, кого мені повсякчас нагадував Смешко, з ким асоціювався. «Країні потрібен Литвин» - пам’ятаєте, був такий «Блок Литвина»?

Тільки от, хоч як це прикро, «сильний та чесний» зманіпулював. У нас – парламентські, а не прем’єрські вибори. І кандидатуру прем’єр-міністра пропонуватиме президент. Жодних зобов’язань щодо конкретних осіб, за Конституцією, президент не має. І немає ніякої гарантії, що навіть у партії, яка набере найбільше голосів і створить кістяк майбутньої більшості, списковий номер перший стане прем’єр-міністром. Ніщо не забороняє президентові запропонувати кандидатуру людини, яка взагалі не брала участі у виборах і навіть ніколи не була в політиці. Нові обличчя – то дайош нові обличчя. Дивувати весь світ – тоді вже дивувати.

І, головне, за всіма опитуваннями, партія Смешка балансує на межі проходження до Верховної Ради з більшою ймовірністю варіанту «ні». За кілька днів, що лишилися, ситуація радикально не зміниться – не може змінитися. І навіть якщо «Сила і честь» пройде до Верховної Ради, навіть якщо вступить до урядової коаліції – у цій коаліції вона буде міноритарним партнером. То з якого дива саме її лідер має стати прем’єром?

Так, у світі бувають ситуації, коли прем’єр-міністром стає лідер партії – міноритарного члена коаліції. Але буває це лише за однієї ситуації – коли коаліція є строкатою й складається з кількох фракцій, а явного лідера серед коаліційних партій немає. У ситуації нестійкої ситуативної коаліції.

В Україні такого явно не буде. То що ж, наш «сильний та чесний» Смешко перебуває в царині солодких мрій та марень? А чи просто бре… ой, та такого ж не може бути!  

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2280
Читайте також
21.08.2019 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 984
27.07.2019 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 902
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду