Суспільне мовлення, традиційні цінності й сексизм

5 Липня 2019
1077
5 Липня 2019
12:48

Суспільне мовлення, традиційні цінності й сексизм

1077
Суспільне мовлення, традиційні цінності й сексизм

Протягом уже тривалого часу на Першому каналі Українського радіо багаторазово лунає одна й та сама реклама: «Давно у вас негаразди у стосунках із дружиною? – Із тих пір, як я втратив свою чоловічу силу». В такий спосіб рекламують черговий чудодійний препарат для поліпшення потенції.

Реклама, звісно – вона й є реклама. Канал не несе відповідальності за її зміст. Вважали автори реклами, що змальовують щемливу аж до повної душощипальності картинку – то їхнє повне право. От тільки лунає ця реклама в ефірі Суспільного каналу. Й засвоюється аудиторією саме Суспільного радіоканалу – як типова, типологізована ситуація (бо в рекламі інших не буває). Засвоюються меседжі, що несе в собі реклама.

Й каналові – а тим паче Суспільному каналові – мало б бути небайдуже, які меседжі чують у його ефірі його слухачі.

Який же меседж несе в собі ця реклама? А от який: проблеми зі здоров’ям у чоловіка призводять до проблем у його стосунках із дружиною, й це – цілком нормально, цілком природно. Нічого, окрім «чоловічої сили», чоловіка з дружиною більше не поєднує, ніяких інших спільних цінностей вони не мають і мати не можуть. Основа стосунків у шлюбі – це та сама «чоловіча сила»; чоловік та жінка одне для одного – сексуальні агрегати, що задовольняють взаємні фізіологічні потреби; оця утилітарна мета й є єдиною метою існування шлюбу, а тільки-но з цією магічною «силою» щось негаразд – і все, шлюбу край. Пошкодився секс-агрегат – то й викинути його до бісової матері, ото й увесь шлюб.

Така от ідилія. Така от взірцево-ідеальна сім’я. Про те, щоби дружина непокоїлася про чоловіка, підтримувала його, допомагала подолати проблеми зі здоров’ям – про це в цій ідилії й мови немає. А кохання, любов, душевна близькість, взаємна прив’язаність і взаємна підтримка – ні, все це геть зайве.     

Традиційна патріархальна сім’я, до речі, саме такою й була: чоловік виконував чоловічу роботу, жінка – жіночу, а поєднувала їх лише постіль. Тож, виходить, ретранслюючи таку рекламу, Суспільне радіо пропагує традиційні сімейні цінності, не як тобі небудь! От тільки всіх століть і всіх епох до казок і легенд чомусь потрапляли зовсім інші стосунки між подружжям.

І не лише традиційні цінності пропагує цією рекламою Перший канал Українського радіо. Бо коли чоловік та жінка ставляться одне до одного як лише до сексуальних об’єктів – що це, як не сексизм?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
27.07.2019 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду