Ми всі здуріли

27 Червня 2019
2057
27 Червня 2019
18:02

Ми всі здуріли

Ольга Кучер
ведуча програми «Вікна-новини» на СТБ
2057
Ми всі здуріли

Уба?

Уба, це ти?

Це перше, що я запитала Убу Батлера. 

Це була неділя. Було жарко. Я випадково потрапила на це інтерв'ю і мріяла лише про одне: зняти підбори і напитися холодної води. А ще - я не хотіла їхати до Уби, бо я його відверто боялася. 

Він прилетів на конференцію "Don't take fake", бо він генерує фейки. Це він - фейковий ресторатор, який вигадав заклад, що не існує і зробив його номер один в Лондоні за версією ТріпАдвізора. Це було його власне захаращене подвір'я і сарай, де він сам мешкав. Люди завалили його проханням потрапити в цей «Сарай у Дулвичі», бо дуже хороші відгуки і фото на сайті. А відгуки ці писали друзі, а на фото - яйце з ногою. Ногою самого Уби! І ніхто нічого не помітив! У Лондоні! У високорозвиненій країні! Ні в кого не виникло сумнівів, що щось не те із тим закладом. А навіщо сумніватися і думати, якщо в мережі написали, що там добре?

Ми всі здуріли через мережу. Ми віримо соціальним мережам більше, ніж здоровому глузду. Он на фото ж щось сумнівне! Ну і що? Пишуть же, що то смачно!

А то - нога! ЛЮДСЬКА НОГА! 

Уба сам каже - був у шоці від такого успіху. Він вигадує буквально що-небудь, а всі йому вірять! Гріх не скористатися. 

От він і скористався ще раз. Купив джинси на базарі з бурлескною назвою бренду Джорджіо Певіані і поїхав на тиждень моди у Парижі. Як дизайнер Джорджіо Певіані. І його прийняли. І ніхто навіть не поцікавився - а чого вони такі дивні? Це так має бути? Червоні і без смаку? Пошиті дуже просто? Ні, всім все було ок. 

Відео Уби на каналі Vice у Youtube передивилися понад півтори сотні мільйонів людей. Слава. Його так дістали журналісти, що він вирішив провести ще один експеримент - відправляти на інтерв'ю своїх двійників. Вмикав по Скайпу в Австралію свого брата і знову НІХТО НІЧОГО НЕ ПОМІТИВ! 

Ну як таке може бути? Ми всі геть з'їхали з глузду. Тому я про всяк випадок і спитала:

- Уба, це ти?

- Якщо ти відчуваєш легеньке розчарування поруч зі мною, значить це я. 

Сам Уба на своїх пранках заробив грошей і нарешті з'їхав із того сараю. 

Тож, очевидно, для нього фейки це не так і страшно.   

Але що, як ці фейки візьмуть собі на озброєння люди з не такими веселими намірами? 

Я прочитала Убі кілька новин із російських ЗМІ про Україну. І навіть він, досвідчений троль, був шокований. Два раба і ділянка землі? Хай Бог милує - каже Уба. 

Сам Уба виявився приємним хлопцем. Невиспаним після нічного гуляння в Києві, у чорному светрі з одним закасаним рукавом, але дуже щирим. Розповів, що він наймолодший із шести братів та сестер, що до 16 років не покидав межі Британії, бо з небагатої родини і що, насправді, своїми витівками не хотів нікого ображати. Він не вважає людей ідіотами, просто виходить так, що люди самі ведуть себе по-ідіотськи. 

І якщо його жарти вимірюють межі абсурдності сучасності, то, приміром, російські фейки - несуть війну. Про розіп'ятого хлопчика тоді спростували новину, але вже ніхто нічого не хотів чути. Хотіли злитися, хотіли тільки крові. 

Тож зараз треба УДВІЧІ ретельніше перевіряти, що ти читаєш в мережі, що тобі показують і в чому хочуть переконати. УВАЖНО! Не вестися на все, що тобі хочуть нав'язати. Думати. Гарна картинка - не завжди гарна суть. Красиві слова - не завжди правда. 

Бо ми, в Україні, добре знаємо ціну брехні і поганого розіграшу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду