Журналістів не цікавить автокефалія?

18 Грудня 2018
1038
18 Грудня 2018
16:56

Журналістів не цікавить автокефалія?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1038
Журналістів не цікавить автокефалія?

Фактична відсутність запитань про автокефалію під час прес-конференції Порошенка свідчить про те, що для журналістського цеху це не така вже й важлива подія. Власне, не лише для журналістів, але і для частини ФБ. Тамтешні  дописувачі видавали оцінки в рамках піару або виборів, протиставляли церковні справи справам економічним. І не говорили , що це подія, яка визначатиме розвиток України на століття. Себто критика була дріб'язкова і нікчемна на рівні комунальної кухні. 

І це дуже прикро, оскільки така подія мала б бути осмислена належним чином. Без цього і суспільство сприйме її як чергову рядову подію або й  банальність. 

Тим часом, я згадую  1995 рік - похорон предстоятеля тоді ще молодого УПЦ КП Володимира. Тоді менти жорстоко відлупцювали учасників похорону. Я був свідком того побиття. Мабуть, подібне сталося вперше в історії незалежної України. В чому була причина? 

Влада хотіла поховати Володимира на звичайному цивільному цвинтарі десь на лівому березі. Це був би крок для приниження Київського патріархату. Можливо, один з елементів боротьби з ним. Мабуть, у ворогів все ще жевріла надія знищити його. Врешті, домовилися про те, що поховають на Байковому цвинтарі. Але в процесі учасники дійства змінили думку і вирішили поховати його у Софійському соборі. До собору їх не пустила міліція. Врешті, викопали яму перед воротами собору і там покійного віддали землі. При цьому зазнали нападу міліції. 

Так от сьогодні такого інциденту в принципі не могло б бути. Протистояння на темі, де ховати предстоятеля Київського патріархату не виникало б. Тому що тоді УПЦ КП почувалася в Україні як бідна родичка, а домінувала московська церква з усіма наслідками. 
Надання автокефалії і фактичне узаконення за релігійними канонами Православної церкви України це, крім усього іншого, наслідок наполегливості релігійної громади і священнослужителів, які зуміли відстояти свою церкву. 
Думаю, що описаний мною контекст додає свіжих барв у цю історію. Однозначно, таких моментів, які б вписали цю подію в  історичний контекст можна знайти ще безліч.  Але осмислювати це мали б і журналісти, які прийшли на прес-конференцію президента. Схоже, вони цього робити не будуть.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду