«Укрінформ» відзначив 100-річчя!

21 Листопада 2018
946
21 Листопада 2018
12:04

«Укрінформ» відзначив 100-річчя!

Ярослава Міщенко
Оглядачка, «Укрінформ»
946
«Укрінформ» відзначив 100-річчя!

Я завжди знала, що наша професія найцікавіша в світі. Що ми здатні впливати та змінювати думку суспільства. Але не лише думку...Ми здатні змінювати долі суспільства.

Без журналіста В’ячеслава Чорновола могло не бути нашої Незалежності 1991 року. Бо він чи не єдиний з представників еліт, який сприйняв путч як наш шанс.

Так само без політика Дмитра Донцова могло не бути української державності 1918 року, а без журналіста Донцова могло не бути української журналістики..

Тоді, у 18-му, ми, тобто, наше агентство, першими повідомили про проголошення Скоропадського гетьманом, про універсал з відродження козацтва, про створення Української автокефальної церкви. Цього року, тобто, через 100 років, ми так само першими повідомили з Константинополя новину про початок процедури отримання автокефалії. І це символічно – бо нічого випадкового у світ нема.

Слово енергетика не з мого лексикону, але я вірю в містику історичного спадку.

Спочатку казали, що з балкону нашого кабінету Маяковський читав вірша: “Товариш москаль, на Україну шуток не скаль”. А тепер я майже переконана, що нам так добре тут пишеться, бо колись за кавою, під час пауз в написанні інформацій тут Тичина написав Сонячні кларнети.

А ще наше історичне та стилістичне ДНК формували Бабель (тому ми вміємо бути смішні), Паустовський (тому у нас такі дуже добрі роз’яснювальні тексти). А ще Олєша, Сосюра...

Буде помилкою бачити в них лише російських письменників. Вони були блискучими письменниками і їх запросив працювати до нас Володимир Нарбут. Російські джерела нічого не пишуть про Володимира Нарбута, точніше спеціально замовчують, що він у Києві очолював агентство, а потім саме за це помирав в російських таборах.

***

Це було свято про нас всіх, хоча Укрінформ і був уродинником. В нашому кіно про журналістику згадали всіх і Гонгадзе, і Набоку, і Дерев'янка, і Олександрова. Назвали всі видання та телеканали з нашої і новітньої історії. А загалом...

Я переконана, що всі ці постаті - вони насамперед про українську журналістику. Про чесну, веслу, дотепну, талановиту пані. У неї дуже знаменитий родовід, деколи з драматичними історіями. Вона загартовувалась в бідності, її нищили, вона деколи не витримувала, але вона постала вже вкотре, використавши шанс на нашу омріяну незалежність. І цю журналістику уособлюємо ми з вами. І я точно знаю, що двох жінок не псує вік сто років, одна з яких українська журналістика.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду