Як незнання натовпу накладається на незнання журналістів

21 Листопада 2018
734
21 Листопада 2018
10:00

Як незнання натовпу накладається на незнання журналістів

734
Як незнання натовпу накладається на незнання журналістів

Новина, подібні до якої були в багатьох ЗМІ: у деяких містах Нідерландів пройшли масові маніфестації, учасники яких звинувачували образ Чорного Піта в расизмі й вимагали відмовитися від нього.

Чорний Піт – це традиційний різдвяний персонаж – помічник традиційного ж головного різдвяного персонажа Сінтаклааса. Саме Чорний Піт дарує дітям різдвяні подарунки. Й от тепер на нього накинулися супротивники расизму.

Отже, перше. Навряд чи годиться в медійних матеріалах називати нідерландського Сінтаклааса Санта-Клаусом – усе ж, прийшов до Нідерландів він зовсім не з Америки. Й світ не поділяється на «наш, русскій» та «їхній американський»; усе, що не стосується традицій «русского міра», навряд чи варто американізувати.

І друге. За легендою, Чорний Піт – трубочист. От тому й чорний – від сажі й кіптяви. Без цієї згадки матеріали про протести стають не те, щоб неповними – вони стають незрозумілими. Незрозумілим стає те, що ці протести – то, грубо кажучи, протести невігласів. Або людей із формальним мисленням, для яких існують лише дві моральні категорії – «положено» та «не положено».

Зрозуміло: сьогодні, за газового та електричного опалення, професія трубочистів до великої міри перетворилася на історичну. Маніфестанти протестувальники – то люди, що мислять поза історичним контекстом, сучасними й лише сучасними категоріями.

Хоча стриваймо. А в чому саме протестувальники вбачають расизм? В тому, що Чорний Піт — помічник білого Сінтаклааса, а не навпаки? В тому, що він узагалі чорний, а найбільш расистський твір у світовій літературі — це “Отелло, мавр венеційський”? А чи прояв расизму вбачають саме в тому, що трубочиста зображують чорним і тим самим проводять паралелі між чорним кольором та сажею, брудом? А насправді взірцевий трубочист — що тобі той офіціант із найкращого ресторану, чистенький і у фраці?\Такий собі антирасизм, виведений поза всякі межі здорового глузду?

От у тому й річ, що про це в новинах не повідомляють. Тобто факт є, а суті його — немає й близько. І звернімо увагу: таким чином у наших ЗМІ взагалі тепер заведено повідомляти про протести, зокрема й в Україні: про сам факт протестів та про перебіг акцій — досхочу, а от про вимоги протестувальників, про зміст їхніх протестів — обійдетеся.

Усе це було би простою констатацією маловажливого факту, якби не запитання: а чи політтехнологи, зокрема й українські, не використовують цей прийом – покладання на те, що натовп не знає передісторії, а ЗМІ не згадають її, не згадають контексту? Або звичку ЗМІ повідомляти про зовнішній бік хоч би чого, а про сутність забувати? Використовують, ще й як.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду