Страх, голод і офіційна пропаганда – такою Україну подає нам NewsOne

8 Жовтня 2018
3938
8 Жовтня 2018
15:33

Страх, голод і офіційна пропаганда – такою Україну подає нам NewsOne

Максим Ковбик
активіст Громадянського руху «Відсіч»
3938
Можливо я мало приділяв уваги каналу NewsOne, але до вечора суботи подібні речі я бачив лише на російських пропагандистських телеканалах.
Страх, голод і офіційна пропаганда – такою Україну подає нам NewsOne

У суботу, 6 жовтня, о 19:00 канал NewsOne транслював у прямому ефірі програму «Про тебе» з Максимом Гольдарбом.

Ведучий з перших секунд (0:14) програми все ставить на свої місця: «Было бы странным, с моей стороны, не поднять сегодня тему, которая происходит в нашей стране и она отразится на каждом из нас, если нас завтра заставят смотреть то что хочет Президент и его окружение...». Після цих слів пан Гольдарб пропонує глядачам опитування «Чи станете ви на захист телеканалу NewsOne у разі нападу на нього?». Чи не маніпуляція? Чи не подумає хтось із глядачів після такого, ненароком, що Президент і його оточення організує напад на канал? Чи якийсь інший тиск?

Вочевидь, редактори таке питання поставили з огляду на Постанову Верховної Ради із закликом до РНБО щодо запровадження санкцій проти каналів «112 Україна» і NewsOne. Але до чого тут Президент і його оточення? Крім 73% фракції БПП кнопку «за» натисли представники «Народного фронту», Радикальної партії Ляшка, «Самопомочі», «Батьківщини» та інші нардепи. Що, власне, глядачам і продемонструють за півгодини (34:20). Це таке оточення Президента? Та й варто згадати, що Постанова була прийнята після того, як петиція про припинення діяльності згаданих каналів зібрала 25 тисяч підписів за 9 днів. І зареєстрована вона була не оточенням глави держави, а активістом нашого Громадянського руху «Відсіч» Артуром Переверзєвим. А нас важко назвати порохоботами, адже ми не гребуємо критикувати Президента коли є за що.

Але повернемося до суботнього ефіру на NewsOne і візьмемо наступну тезу ведучого (3:20), до якої він, чомусь підводить нас уривком з голлівудського фільму. «Мясо – это хлеб. Вода – это вино. Смерть – это жизнь. Разруха – это инвестиции. Ложь – это правда. Черное – это белое. Вот о чем говорила Джулия Робертс в кино. А кино это вообще на самом деле? Может быть это наша с вами жизнь? Ведь когда слушаешь Порошенко – у нас инвестиционный бум, люди процветают, все хорошо. Спрашиваешь у людей – они говорят о том, что жить уже не за что. Видишь статистику – и понимаешь, что людей все меньше и меньше. Так кино это – или не кино?»

Яких людей питав Максим Гольдарб? Можливо, він має на увазі якесь репрезентативне опитування? То чому нам не показують результатів того, що підтвердить, що людям нема за що жити? Чи може глядачам покажуть дані, що спростують тезу Президента про інвестиційний бум? Ні, не покажуть. Глядачі мають вірити на слово сумнівам і роздумам ведучого.

На підкріплення слів ведучого глядачам демонструють скріншоти новин різних сайтів (які ведучий називає провладними). (8:05) «Еще раз. Мясо – это хлеб. Экономика растет. Смерть – это жизнь. Українцям за півроку нарахували зайві субсидії. Украинцы балдеют в своем государстве. Они, у них зайві субсидії нараховуються.” Чи коректні такі паралелі та саркастичні коментарі?

Зростання української економіки дещо прискорилося. Українці після підвищення зарплат і пенсій стали купувати більше українських товарів. Про це заявив Світовий банк минулого тижня. 2016 року Україна вийшла з економічної кризи, в якій була з 2013 року. Відновилося економічне зростання попри війну. Реальні доходи населення, хоч мінімально, але зростають. Споживчі настрої поліпшуються, за оцінками Нацбанку. Але ж Максим Гольдарб питав людей, і ті йому казали, що вже немає за що жити. А казати про зростання економіки – це все одно що хліб називати м’ясом.

А чи коректно називати ЗМІ, новини яких демонструють глядачам, провладними? Наприклад, «Подробности» це новинна служба телеканалу «Інтер». Його власника олігарха Фірташа важко назвати провладним. Тут щодо нього відкрите кримінальне справа і він переховується в Австрії. Ведучий іронічно цитує «провладні» «Надзвичайні новини». Та, мабуть, забуває, що це проект каналу ICTV олігарха Пінчука, а ніяк не Порошенка чи когось з представників влади.

(8:53) «У Луценко упал уровень коррупции. Люди на улицы боятся выходить, а у него – упал», продовжив ведучий коментувати скріншоти новин, не забуваючи нагадувати, що м’ясо це хліб, смерть це життя тощо. Лише 10 хвилин програми минуло, а вже з’ясувалося, що Порошенко і його оточення хоче змусити людей дивитися те, що їм заманеться, людям немає на що жити й люди бояться на вулиці виходити. Хто ці люди, які бояться на вулиці виходити? Чому глядачі мають вірити ведучому на слово?

Далі (9:20) ми чуємо, що улюблений персонаж голови парламенту Парубія Адольф Гітлер, якого, поряд із Геббельсом вирішив зацитувати ведучий. До речі, NewsOne, свого часу, поряд з російськими та проросійськими ЗМІ чи не найпалкіше просували новини про Гітлера і Парубія. «Здесь один ассоциативный ряд, и мы должны максимально за ними его закрепить», зазначав Андрій Портнов, тодішній керівник каналу. Так на каналі робили і продовжують робити. І дарма, що Парубій «іронізував» над Гітлером. Дарма, що спікер говорив про використання прямої демократії Гітлером як способу маніпуляції. Ведучий вирішив подати цитати Геббельса і Гітлера. Останнього – як «улюбленця» спікера. І Геббельса як потенційного «улюбленця» Парубія.

(12:05) «Когда нормальный человек смотрит по сторонам – ему плохо. У него нет денег, ему надо уезжать, его работа закрылась, там идет война, там другие проблемы. Тут еще не на том языке, на русском скажет в магазине – какая-нибудь дура в него кинет чем-нибудь тяжелым. Допустим. Или вцепится у него. Ну, у больных людей же реакция непредсказуемая… Включает телевизоры – все довольны, все удовлетворены… Официальной пропагандой навязывается конкретная точка зрения…». Хвилиною раніше, ведучий назвав скріншоти позитивних заголовків «офіційною доктриною» (11:09). Бачимо, що в країні пропаганда, доктрина, закривається робота, війна, мовний конфлікт, зубожіння.

Каналу NewsOne якось дорікали за маніпуляціями з голосуванням в ефірах. Проте Максим Гольдарб вирішив зманіпулювати голосуваннями на інших новинних ресурсах (13:20). 70% користувачів сайту каналу «24» назвали «Новий закон про мову – це … Правильне рішення! Я маю право, щоб мене обслуговували українською». В ефірі це зображення було погано видно, тому ведучий не погребував подати його з дещо власним баченням: «Про мову. 70% поддерживают, чтобы у нас забыли о том, что языков много в стране». Чим, окрім як маніпуляцією можна назвати таку інтерпретацію? Адже право покупця на обслуговування українською, запропоноване мовним законопроектом, не забороняє жодної іншої мови. Якщо споживачу і продавцю прийнятно буде спілкуватися російською, кримськотатарською чи іншими мовами – це їхнє право.

Загальний настрій, що задано за перші 15 хвилин програми, утримуваний ведучим майже годину – «вони» грабують країну, наступають на свободу слова, Президент і його оточення хоче щоб люди дивилися те, що він хоче, все заради виборів, в країні діє офіційна пропаганда, людям немає чого їсти, вони бояться вийти на вулиці, Голова Верховної Ради – ледь не нацист. Те що «вони» сьогодні роблять – давно до них було апробовано «їхніми» улюбленцями, «їхніми» ідолами (30:24) (згадуємо Гітлера і Гебельса, любов яких NewsOne активно приписує очільнику законодавчої гілки влади). Не дивно, що за 40 хвилин ефіру слово дають глядачам, які дзвонять і, зокрема, повторювати тези, що їм без фактажу вкладав у голови Максим Гольдарб. В країні все погано, економіка занепадає, країну розграбовують. Страх, голод, і брехлива офіційна пропаганда – такою Україну бачить NewsOne.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3938
Читайте також
08.10.2018 12:20
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
14 650
06.10.2018 16:30
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
5 948
22.08.2018 11:30
Олексій Мінаков
для «Детектора медіа»
17 069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду