Як вивчитися на журналіста онлайн: 30+ безкоштовних курсів

9 Серпня 2018
29219
9 Серпня 2018
11:38

Як вивчитися на журналіста онлайн: 30+ безкоштовних курсів

Євгеній Сердюк
менеджер Полтавської філії НСТУ
29219
Як вивчитися на журналіста онлайн: 30+ безкоштовних курсів

Спочатку хочу донести головний меседж: «Аби стати журналістом НЕ потрібно вступати у ВНЗ і протягом 5 років проїдати батьківські гроші, щоб потім отримати диплом».

Переважній більшості медіа-роботодавців (крім державних, комунальних і подібних до них) диплом про вищу журналістську освіту взагалі не потрібен. Наймач хоче бачити в претендентах 1) наявність специфічних, необхідних для журналіста, рис характеру, 2) розуміння основних подій суспільно-політичного життя, 3) володіння базовими медійними навичками.

Перший пункт закладається в генах і формується під час виховання. Це допитливість, креативність, сміливість, енергійність, комунікабельність. Без цих якостей журналістом теж можна стати, але висот без цього не здобути і кайфу від роботи не отримувати.

Другий пункт напрацьовується читанням статей у провідних медіа. Щоб мати уявлення про увесь спектр подій (і їхню передісторію) у країні (і бажано в світі): про склад уряду і повноваження міністрів, про економічні тенденції і бізнес-клімат, про настрої у суспільстві та життя сусідів, про технологічні новинки і лайфстайл.

Третій пункт опановується двома взаємодоповнюючими шляхами: навчанням і практикою. Остання може бути як безкоштовною (ходити в редакції й дивитися за роботою найкращих, "приклеїтися" до профі й копіювати його роботу), так і платною (починати робити невеличкі прості матеріали за гонорари і пропонувати їх редакціям, де завжди бракує цікавих історій).

Навчання має йти або перед, або паралельно з практикою. Вступати у ВНЗ для цього, це все одно, що вивчати будову карети перед посадкою в шатл. Нижче я пропоную покрокову програму із безкоштовних онлайн-курсів, які не потребують знання іноземної мови. В разі старанного проходження і вивчення цих ресурсів, ви здобудете необхідний базис знань із журналістики, який перевищуватиме рівень новоспечених «дипломованих спеціалістів».

Цю програму курсів можна пройти як за кілька місяців, так і розтягнути на кілька років. Залежить від того, скільки часу щодня приділяти навчанню. Наведено в порядку зростання складності.

Спершу проходимо ці:

Потім опановуємо навички з цих:

Наостанок шліфуємо окремі нюанси тут:

Обираємо дотичні до медіа-освіти, але корисні в роботі журналіста курси:

І завершуємо лекціями TED про телебачення, медіа, журналістику (є українські субтитри):

Джерело: фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29219
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анна
921 дн. тому
Чому перший курс не працює?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду